Unicef


UNICEF-functionaris over Pakistan: 'Dit is de grootste ramp die ik ooit heb gezien'

Daniel Toole, UNICEF-directeur van de regio Zuid-Azië, heeft tijdens zijn loopbaan nog nooit een ramp als die in Pakistan meegemaakt.

23 augustus 2010

Daniel Toole "Duizenden dorpen en stadjes zijn weggespoeld," zei hij na een bezoek aan de provincie Sindh."De overheid en hulporganisaties moeten hun hulpactiviteiten snel opschalen."

UNICEF zorgt voor schoon water en sanitaire voorzieningen, maar miljoenen mensen zijn nog niet bereikt. "We moeten heel snel de waterdistributie uitbreiden, anders krijgen ziektes als cholera, diarree en dysenterie vrij spel. Onder de bevolking zullen dan slachtoffers vallen. Vooral kinderen - kwetsbaar als ze zijn - kunnen aan deze ziektes overlijden."

4 miljoen getroffenen in Sindh

In de provincie Sindh lijden 4 miljoen mensen onder de gevolgen van de overstromingen. In totaal zijn tussen de 15 en 20 miljoen mensen door de ramp getroffen.

Teams van UNICEF zorgen niet alleen voor schoon water en sanitaire voorzieningen, maar verspreiden ook voeding voor ondervoede kinderen en zwangere vrouwen, medicijnen en vaccins. Daarnaast geven ze voorlichting over hygiëne en leggen ze de Pakistanen uit dat ze hun kinderen moeten laten inenten en dat moeders hun baby's het beste borstvoeding kunnen geven. In opvangkampen heeft UNICEF leer- en speelplekken ingericht voor kinderen tussen de 3 en 12 jaar. Daniel Toole bezocht zo'n opvangkamp in Sukkur (zie het filmpje hiernaast).