Gemeente Nieuwegein

Jorina Bouman is sportconsulente

Jorina Bouman - zelf oud voetbalinternational - zit als sportconsulente precies op de juiste plek. Wie met haar praat, merkt al snel dat ze beschikt over veel pit en energie. Die zet ze in om jong en oud in Nieuwegein aan het sporten te krijgen, sinds begin dit jaar onder de vlag van Nieuwegein Beweegt. Daarnaast is ze ook nog BHV´er.

"Als sportconsulente organiseer ik tal van projecten. Dat gebeurt steeds met dezelfde rode draad, apre noem ik die: analyseren, plannen, realiseren en evalueren. Het is steeds kijken: wat zijn de mogelijkheden, past het, en dan realiseren. En daarbij ben ik als sportconsulent een makelaar tussen verenigingen, scholen, sportscholen, het onderwijs, SWN, etcetera. Projecten opzetten doe ik dus niet alleen, maar samen met sportverenigingen en scholen en dergelijke."

4000 kinderen

"Een fantastisch project is bijvoorbeeld Sport Intro. Dat liep vorig jaar. Kinderen konden daarbij 4x tegen een laagdrempelig bedrag op kennismaking gaan bij een sportclub. In totaal konden ze kiezen uit wel ongeveer 35 sportverenigingen. Het doel was drieledig. In de eerste plaats wilden we kinderen meer laten bewegen. Daarnaast leren kinderen ook beter kiezen. En als er dan eenmaal gekozen is, zitten de ouders niet direct vast aan een hoge contributie van een jaar en de kosten die er verder nog bijkomen voor bijvoorbeeld de sportkleren van de club, of een hockeystick en scheenbeschermers. Zo hebben we vorig jaar 550 kinderen laten sporten, onder wie kinderen van wethouder Helen van den Berg. En dat was alleen het resultaat van één project: in totaal hebben zelfs 4000 kinderen via onze projecten gesport."

"Ook voor dit jaar zijn er projecten. Op 1 oktober is er de Sport- en Doedag voor ouderen (50-plussers), waarbij behalve sport en bewegen ook aandacht is voor gezondheid (cholesterolprik, nekmassage...) en lifestyle (met onder andere wijn proeven). En in november kan de jeugd 4x tijdens een reguliere gymles op school kennismaken met verschillende sportverenigingen. Dan komen ze thuis bijvoorbeeld glimmend van trots vertellen: ´mama, papa, ik heb vandaag vechtsport gedaan op school!´ We hebben dat project bewust tijdens de gymlessen gedaan, om zo ook de ´muurbloempjes´ te bereiken die vaak niet uit eigen beweging op een sport gaan."

Kwaliteiten anders inzetten

"Ik ben nu al 15 jaar sportconsulent. Tot ongeveer 5 jaar geleden werkte ik vooral in de praktijk. Dan ging ik dus zelf naar de pleinen om sportles te geven. Of ik ging in de avonduren de ouderen lesgeven in de sportzalen. Maar daarna werd het tijd om mijn kwaliteiten anders in te zetten, en huur ik voor de praktijk mensen in. Het organiseren doe ik zelf. Het mooie is dat ik daarvoor nauwelijks op jacht moet: verenigingen leggen contact met mij. Het Bossabal pilot-project van vorig jaar organiseerde ik nadat de man daarachter mij had benaderd. Zo ontstond een win-win-situatie: hij kon een Bossabalvereniging in Nieuwegein beginnen, en de gemeente kreeg kinderen in beweging."

BHV´er

"Ik ben een echt mensenmens en help graag. Daarom ben ik ook BHV´er geworden. Een BHV´er beheerst de basisprincipes van EHBO, maar het is breder dan alleen dat. Ik doe bijvoorbeeld ook aan brandpreventie, en als het gebouw ontruimd moet worden dan moet ik zorgen dat mijn C-gang wordt geëvacueerd. Het leuke van BHV´er zijn, is dat je samenwerkt met mensen uit de hele gemeentelijke organisatie, van hoog tot laag."