Gemeente Edam-Volendam

Kermisbeleid en verkeersmaatregelen

Parkeerterrein Marinapark
Vanaf zondag 22 augustus 18.00 uur t/m dinsdag 7 september a.s. is dit parkeerterrein beschikbaar voor het plaatsen van de kermiswoonwagens. De voertuigen die nog geparkeerd staan op het parkeerterrein Marinapark worden zo nodig weggesleept op het moment dat de kermiswagens daar geplaatst gaan worden.

Parkeerterrein Parallelweg

Vanaf maandag 30 augustus 18.00 uur t/m dinsdag 7 september a.s. is dit parkeerterrein gedeeltelijk beschikbaar voor het plaatsen van de overige kermiswoonwagens. De voertuigen, viswagens of aanhangers die nog geparkeerd staan op het parkeerterrein Parallelweg worden zo nodig weggesleept op het moment dat de kermiswagens daar geplaatst gaan worden.

Voor de direct omwonenden van dit parkeerterrein wordt een strook vrijgehouden waarop zij hun auto kunnen parkeren.

De wegsleepregeling is gedurende de gehele periode van de beide kermissen in de hierna genoemde straten van kracht.

Zuideinde
Afsluiting hiervan vindt plaats d.m.v. een paal op: Vrijdag vanaf 13.00, zaterdag vanaf 13.00, zondag vanaf 12.00 en op maandag vanaf 09.00, telkens tot de volgende morgen 07.00, met dien verstande dat op dinsdagmorgen de afsluiting tot 12.00 zal duren.

Slobbeland - achterzijde Zuideinde
Gedurende de vier kermisdagen in Volendam geldt hier een inrijverbod voor motorvoertuigen op meer dan twee wielen, uitgezonderd bewoners en bestemmingsverkeer (m.n. de hier gevestigde bedrijven).

Het tijdvak van alle hierna genoemde verkeersmaatregelen is - tenzij anders vermeld - van dinsdag voorafgaande tot en met dinsdag volgende op de kermis. Dit i.v.m. de opbouw van de kermis, die op dinsdag start.

Zeestraat - Europaplein
Reeds in de loop van de maandag wordt een aantal kermisattracties geparkeerd in de Zeestraat en op het Europaplein. Hierdoor zal het doorgaand verkeer gehinderd c.q. belemmerd worden. Daarom worden borden geplaatst dat slechts bestemmingsverkeer is toegestaan. Vanaf dinsdag geldt een inrijverbod voor alle voertuigen m.u.v. voetgangers.

Stationsstraat - W.J. Tuijnstraat - H.J. Calkoengracht Het eenrichtingsverkeer wordt zodanig gewijzigd dat de W.J. Tuijnstraat kan worden ingereden vanaf de Stationsstraat en dat via de H.J. Calkoengracht kan worden teruggereden naar de Stationsstraat.

Zeestraat - Ventersgracht - Aalstraat
Deze route geldt als de afvoerroute voor het verkeer komende vanaf de Haven. Hiertoe wordt het eenrichtingsverkeer van de Ventersgracht en de Aalstraat omgekeerd. Voor het bestemmingsverkeer naar de Stationsstraat e.o. geldt dat er over de Ventersgracht heen en terug gereden mag worden. Vanuit de Ventersgracht zal ook duidelijk worden aangegeven dat komende uit de richting van de Zeestraat een verplichte rijrichting rechtsaf geldt naar de Aalstraat.

Spieringstraat

Hier wordt het eenrichtingsverkeer omgekeerd om het mogelijk te maken voor de bewoners van deze straat en de Aalstraat, hun woningen per auto te bereiken zonder zich schuldig te hoeven maken aan het negeren van het eenrichtingsverkeer.

Prins Bernhardlaan
Omdat door de route Zeestraat-Ventersgracht-Aalstraat een groter als normaal verkeersaanbod ontstaat wordt in de Prins Bernhardlaan eenrichtingsverkeer ingesteld in de richting van de Julianaweg. In verband hiermee geldt voor de even zijde van deze straat een stopverbod.

Bewoners en belanghebbenden die vanaf de Julianaweg de Rokersgracht of een van de omliggende straten willen bereiken, kunnen rijden via de Kerkstraat en de Kolfschotenstraat of Kathammerstraat.

Noordeinde

Hier is een tweerichtingsverkeer van kracht. Het bord bij het Havendijkje aangevende verplichte rijrichting linksaf wordt gewijzigd in een verplichte rijrichting rechtsaf.

Haven
Deze wordt afgesloten ter hoogte van café De Boer op nr. 56.

Loswal
De loswal dient gedurende de vier kermisdagen in zijn geheel vrij te blijven van geparkeerde auto's. De wegsleepregeling is hierop van toepassing. De loswal wordt namelijk beschouwd als hulpverleningsroute.

St. Jozefstraat

Deze straat wordt nabij de ingang van het St. Jozefgebouw d.m.v. een in het wegdek geplaatst hekwerk afgesloten voor doorgaand verkeer.

C.J. Conijnstraat
Hier geldt een inrijverbod voor alle voertuigen m.u.v. voetgangers.

Edammerweg

Bij de Julianaweg wordt aan weerszijden van de Edammerweg op een paal een bord "doodlopende weg" geplaatst, alsmede een hek over de halve rijbaan. Tussen de Overste Ludenstraat en de Pieter Keukenstraat wordt dit bord herhaald.

Drilbrug

Hier wordt een bord geplaatst inhoudende verplichte rijrichting rechtsaf voor het verkeer komende vanaf de Edammerweg. Dit om te voorkomen dat niet bestemmingsverkeer linksaf de kermis/horecafuik inrijdt.

Meerzijde/Doolhof

De afsluiting bij het bruggetje naar het Doolhof wordt verwijderd opdat de bewoners van de Meerzijde 1 t/m 14 en de Sijmen Molstraat hun woningen nog met de auto kunnen bereiken. De afsluiting ter hoogte van Meerzijde 15 blijft gehandhaafd, behalve op maandag van kermis.

Schippersgracht

Aan de zijde van de woningen geldt een stopverbod. Op maandag 6 september a.s. geldt het stopverbod aan weerszijden.

Meergracht

Het eenrichtingsverkeer wordt omgedraaid en bij alle zijstraten worden de borden verplichte rijrichting rechtsaf omgedraaid in een verplichte rijrichting linksaf, dan wel worden deze borden afgeplakt. Voor de Meergracht, tussen de Julianaweg en de C.J. Conijnstraat, geldt op maandag 6 september een stopverbod aan weerszijden.

Populierenlaan

Deze wordt afgesloten voor doorgaand autoverkeer, m.u.v. openbaar vervoer en taxi's, op vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 18.00 tot de volgende ochtend 07.00 en op maandag de hele dag. Tevens geldt van dinsdag voorafgaand tot en met dinsdag na kermis een stopverbod aan weerszijden van de straat. Deze maatregelen zijn nodig om het openbaar vervoer en de taxi's voldoende haltruimte c.q. standplaatsen te bieden. De politie zal zonodig verbaliserend optreden tegen foutparkeerders.

Iepenlaan
Deze wordt ter hoogte van de Populierenlaan afgesloten voor doorgaand verkeer d.m.v. betonblokken.

Schoolstraat
Tijdens de vier kermisdagen wordt het eenrichtingsverkeer opgeheven en mag de straat van beide zijden worden ingereden. Aan de oneven zijde geldt een stopverbod.

Bokkingstraat

Om de parkeergarage bereikbaar te houden zal een stopverbod van kracht zijn langs de twee stukjes trottoir, vanuit de Julianaweg gezien, links vooraan en rechts achteraan.

Parkeren

Het gemeentebestuur realiseert zich dat door toedoen van al deze verkeersmaatregelen in Volendam de parkeercapaciteit in de oude kom geminimaliseerd zal zijn. Daarom zijn afspraken gemaakt met de beheerder van de parkeergarage onder winkelcentrum Havenhof. De parkeergarage is ook tijdens de kermis dagelijks geopend tussen 08.00 en 19.00 uur. Voor de kermisdagen is er een zeer aantrekkelijk aanbod om de auto voor slechts EUR.2,50 per dag te parkeren. Met name voor de inwoners van de oude kom is hiermee sprake van een aantrekkelijk alternatief, om de auto op loopafstand te kunnen parkeren. Mocht u als gevolg van onverwachte omstandigheden, zoals een calamiteit, buiten de openingstijden uw auto nodig hebben, dan is dit na telefonisch overleg mogelijk.