Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Opnieuw veel regen

23 augustus 2010 - Na de korte zomerse opleving met zaterdag in het zuidoosten 28 graden is het vooral vandaag wisselvalliger en onstuimiger met windstoten en soms veel regen. Ook de rest van de week blijft het wisselvallig met soms zon en soms regen maar de buien zijn minder zwaar dan zondag en maandag.

Neerslagkaart van 23 augustus 2010 (Bron: KNMI
Zie het origineel
Zondagmiddag en -avond trok een actieve buienlijn over het zuidoosten. Op de vliegbasis Volkel viel 41 mm. Maandagochtend was het westen van het land het natste gebied. In delen van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland viel 30 tot 50 mm. Roelofsarendsveen en Delft waren volgens voorlopige cijfers het natste weerstation met 54 mm. De buien hebben met name in de regio Amsterdam en Den Haag geleid tot wateroverlast.

Augustus is nu al op veel plaatsen een natte maand. In Zeeland is plaatselijk al meer dan 160 mm gevallen. Normaal is augustus met landelijk gemiddeld 60 mm in 32 uur de droogste van de drie zomermaanden de droogste maand. Deze zomer is juni de droogste maand met landelijk gemiddeld 23 mm tegen 71 mm normaal. In juli viel vrijdwl de normale maandsoms van 76 mm.

Regenhoeveelheden 23 augustus West-Europa (Bron: KNMI) Regenhoeveelheden 23 augustus West-Europa (Bron: KNMI) Natte dagen
Vooral de dagen van 15 tot 18 augustus hebben met name in Zeeland veel regen opgeleverd. In de nacht van 15 op 16 augustus en overdag kreeg de provincie al op grote schaal 30 tot 40 mm, in Westdorpe 58 mm. Op 17 augustus zijn in het zuidwestelijke deel van Zeeland hoeveelheden gemeten van 55 tot 65 mm, in Westkapelle viel 72 mm. Zeeland kreeg in twee dagen tijd lokaal 100 mm. In Limburg regende het vooral op 15 augustus flink met 50 tot 55 mm in het uiterste zuiden van het land.

De hevige neerslag rond het midden van de maand werd veroorzaakt door een actieve depressie, een zogenaamde koudeput tot op grote hoogte gevuld met kou, die zondag vanuit Zwitserland naar ons land trok. Zo'n tegendraadse depressiekoers (in de meteorologie retrograad genoemd) komt niet vaak voor Het neerslaggebied, dat zich uiterst langzaam vanuit het zuidoosten over het land uitbreidde, bereikte in het begin van de 15e augustus het zuidoosten en oosten van het land, waarna 's avonds en 's nacht in het hele land regende.

De positie van de straalstroom, een gebied met uitzonderlijke hoge windsnelheden op zo'n 5 kilometer hoogte, speelt waarschijnlijk een rol bij het extreme weer in de wereld, zoals de moessonregens in Pakistan en de hittegolf die Rusland de afgelopen weken heeft getroffen (zie Extreme weersituaties: incidenten of klimaatsignaal? in KNMI Kenniscentrum
De positie van de straalstroom, een gebied met uitzonderlijke hoge windsnelheden op zo'n 5 kilometer hoogte, speelt waarschijnlijk een rol bij het extreme weer in de wereld, zoals de moessonregens in Pakistan en de hittegolf die Rusland de afgelopen weken heeft getroffen (zie Extreme weersituaties: incidenten of klimaatsignaal? in KNMI Kenniscentrum
Hitte en regen in Europa
Verschillende landen in Europa hebben te maken met nat en onstuimig zomerweer. In het zuiden en zuidoosten van Europa zijn waarschuwingen van kracht voor extreme hitte. In Moskou is de hittegolf voorbij. Na anderhalve maand onafgebroken hitte en droogte ligt de temperatuur hier nu rond de 20 graden. De komende tijd is het weer in het rampgebied wisselvalliger met grote neerslagkansen.

Actuele waarschuwingen voor Europa op www.meteoalarm.eu.

Extreem weer in de wereld
Zie ook onze actuele bijdragen over het extreme weer in de wereld (incidenten of klimaatsignaal?) in het KNMI Kenniscentrum en Nader Verklaard over de hitte in Moskou en de watersnoodramp in Pakistan.
---

Neerslagkaart van 16 augustus 2010 (Bron: KNMI) Neerslagkaart van 17 augustus 2010 (Bron: KNMI) Regenhoeveelheden 16 en 17 augustus West-Europa (Bron: KNMI) Regenhoeveelheden 23 augustus West-Europa (Bron: KNMI)
Eerste uitgave: 16-08-10