Erasmus Universiteit Rotterdam

NWO - VENI-subsidie toegekend aan mediaonderzoeker Isabel Awad

Voor onderzoek naar de relatie tussen journalistiek en neoliberalisme in Chili

Isabel Awad, universitair docent Media en Communicatie aan de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft een VENI-subsidie van een kwart miljoen euro toegekend gekregen door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Awad gaat met deze prestigieuze beurs de komende drie jaar onderzoek doen naar de relatie tussen journalistiek en neoliberalisme, met als hoofdstudie het land Chili.

Postautoritair Chili is een land van tegenstellingen: enerzijds is het een van de meest stabiele democratieën en succesvolle economieën in Latijns Amerika, anderzijds is er veel ongelijkheid voor de Chileense burgers. Awad gaat onderzoeken welke rol de journalistiek in deze contradicties speelt. Ze zal zich daarbij hoofdzakelijk richten op de professionele praktijk van Chileense journalisten - wat vinden zij `nieuws'? - en hoe het Chileense publiek dit nieuws interpreteert. Met haar onderzoek wil Awad een bijdrage leveren aan de kennis over democratiseringsprocessen in transitielanden en de rol van de media daarin.

Isabel Awad is zelf Chileense. Zij studeerde journalistiek en esthetiek aan de Universidad Catolica in Santiago de Chile. Haar PhD behaalde zij aan Stanford University (U.S.A.) in 2007. Daarna werkte zij enkele jaren als docent aan de Universiteit van Amsterdam voordat zij naar de Erasmus Universiteit kwam als universitair docent bij de afdeling Media en Communicatie van de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen. Awad is als docent werkzaam voor de International Bachelor in Communication en Media (IBCoM) en de Research Master in the Sociology of Culture, Media and the Arts. Haar Veni-project zal ze uitvoeren in het kader van ERMeCC: het Erasmus Research Centre for Media, Communication and Culture.