Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost



---

Van wc-pot tot Aya Sofia

23 augustus 2010
Vijf jonge makers van zandkastelen op het Krugerplein zijn vrijdag met hun zandsculpturen in de prijzen gevallen. Stadsdeelwethouder Jeroen van Spijk, van Kunst, Cultuur en Bewonersparticipatie, deelde samen met de andere juryleden de prijzen uit. Hij was verrast over de goede kwaliteit van de zandsculpturen. "De beelden zien er prachtig uit. Ik ben blij dat er zo veel kinderen deze zomer hebben meegedaan. Deze activiteiten zijn belangrijk en leuk, in de eerste plaats voor de kinderen, maar ook voor de ouders en deze wijk. "

Prijs techniek Maar liefst 180 kinderen namen de laatste twee weken van de zomervakantie deel aan de workshops zandkastelen bouwen en beachvolleybal. Met elkaar maakten zij 400 sculpturen. Zij kregen eerst les in de techniek van echte zandkunstenaars. De tweede week gingen ze vooral zelf aan de slag. Er ontstonden de meest prachtige en levensechte sculpturen. Ouders konden toekijken en met elkaar praten over de buurt aan de mobiele picknicktafel. In het weekend waren er beachvolleyballessen en een beachvolleybaltoernooi.

Prijzen

De juryleden verdeelden drie prijzen. De originaliteitprijs ging naar Yasemin en Yeslendy; zij maakten een stevige wc-pot waar je ook echt op kon gaan zitten. Akram won de prijs voor de beste inzet, hij had de hoogste productie zandkastelen maar kreeg de prijs ook omdat hij zo hulpvaardig was geweest voor de andere kinderen. Zijn laatste bouwwerk was de Aya Sofia. De prijs voor de beste techniek ging naar Carlijn en Senna; het leek wel of hun kat met zijn lange ranke nek elk moment kon weglopen.

De stadsdeelwethouder bedankte alle betrokkenen bij dit project: de buurtbewoner die drie jaar geleden het initiatief indiende voor deze activiteiten, de zandkunstenaars die de kinderen begeleidden, welzijnsorganisatie Dynamo en de medewerker van de gemeente die de 20 kuub (20 duizend liter) zand gestort en weer opgehaald heeft. De activiteiten zijn betaald uit de gelden voor de wijkaanpak Transvaalbuurt.

Foto: Akram bij zijn Aya Sofia

Meer leuke foto's staan in het fotoalbum.

---

Zie het origineel