Gemeente Soest

Start baggerwerk en vervanging beschoeiing in Soest

23 augustus 2010

In de week van 23 augustus start aannemer Dosco Baggerwerken in opdracht van de gemeente Soest en Waterschap Vallei & Eem met baggerwerkzaamheden in Soest. Er wordt gebaggerd in de wijk Overhees, bij het park Colenso, het Slangenbosje en het Biezenveld en langs de Koningsweg, de Jachthuislaan, de Noorderweg en op het bedrijventerrein `De Grachten'.

De watergangen en vijvers zijn voor het einde van 2010 weer schoon. Als de weersomstandigheden het toestaan, wordt in januari 2011 begonnen het vervangen van de slechte beschoeiing.

Uitstel wegens broedseizoen

In samenwerking met de gemeente baggert het waterschap regelmatig de watergangen. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat ze goed blijven doorstromen en voldoende water kunnen bergen. Het is ook van belang voor de kwaliteit van het water. Oorspronkelijk zouden de werkzaamheden in januari 2010 beginnen maar door de vorst was dat toen niet mogelijk.

Omdat na de vorst het broedseizoen begon, werd besloten het baggeren uit te stellen tot na de zomer. Inmiddels zijn de vissen uit de vijvers afgevangen en verzameld in een tweetal vijvers. Na het baggeren worden ze weer teruggezet. De hengelsportvereniging uit Soest is hier nauw bij betrokken.

Beschoeiing en natuurvriendelijke oevers

Na het baggeren begint het werk aan de oevers. Naast het vervangen van de beschoeiing worden ook oevers aangelegd. Door de herinrichting van de oevers neemt de variatie in begroeiing op de oevers toe, zoals moerasplanten en riet.

Daarnaast worden er meer paaiplaatsen (plaatsen waar vissen paren en hun eitjes leggen) gecreëerd door kleine inhammen in de oevers aan te leggen.

Bewoners die een tuin hebben die aan het water grenst, en waarvan de beschoeiing wordt vervangen, zijn hiervan op de hoogte gebracht.

Waar wordt wanneer gebaggerd?

Van week 35 tot en met 48 wordt de sloot langs Soesterveen en de vijvers in Overhees gebaggerd.

Van week 35 tot en met 40 de vijvers langs de Koningsweg, met een schuifboot wordt gewerkt vanaf de rotonde Vrijheidsweg naar de Obrechtstraat en daarna (van week 40 tot en met 43) verder met de sloten langs de Koningsweg en bedrijventerrein de Grachten vanaf de rotonde Vrijheidsweg richting Biltseweg

In week 44 tot en met 48 gebeurt het laatste baggerwerk met de graafkraan vanaf de weg van de Noorderweg, Jachthuislaan, Colenso, Wieksloterweg, Griftland.

Het Slangenbosje wordt aangepakt in weken 44-46, Biezenveld in week 47-48, en als laatste de Graanakker.

Mogelijke overlast

Op verschillende plaatsen in Soest worden opstelplaatsen voor baggerwerktuigen gecreëerd en leidingen gelegd om het baggeren mogelijk te maken. Nu en dan kan enige verkeersoverlast ontstaan door het transport van materialen. Waar mogelijk wordt dit aangegeven via bouwborden. Ook eventuele omleidingroutes worden vroegtijdig aangegeven. Er wordt alleen overdag gewerkt. De werkzaamheden kunnen dan geluidsoverlast met zich meebrengen.