Gemeente Vlaardingen


Weer hennepkwekerijen ontmanteld


23-08-2010 | De Lichtblauwe Brigade van de gemeente Vlaardingen en de Politie Rotterdam-Rijnmond hebben op vrijdag 20 augustus 2010 weer vier hennepkwekerijen ontmanteld. De ontmantelingen zijn onderdeel van de bestuurlijke aanpak hennepteelt, die sinds 1 januari 2009 van start is gegaan om overlast van hennepkwekerijen te bestrijden. In een pand aan de Salviastraat werd een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen met 383 hennepplanten verdeeld over twee kamers. Bij deze ontmanteling is een verdachte opgepakt. In een ander pand aan de Salviastraat werden 112 planten aangetroffen. Ook hier is een verdachte aangehouden. In een pand aan de Primulastraat zijn 69 planten aangetroffen. Deze hennepplanten waren moederplanten en bestemd voor de verkoop van stekjes. Ook hier is een verdachte aangehouden.

Aan de ontmantelingen ging een warmtemeting en stroomonderzoek vooraf. Nadat de panden veilig waren gesteld door de politie is het team van forensische opsporing sporenonderzoek gaan doen. Stedin heeft de stroom afgesloten in verband met stroomdiefstal. De Lichtblauwe Brigade heeft het onderzoek overgenomen van de politie en de ontmantelingen afgehandeld. De politie stelt een onderzoek in naar de eigenaren van de hennepkwekerijen. De daders krijgen een rekening van de gemeente voor de ontmantelingskosten.

ruimen hennep

Ontmantelingskosten
In juni 2009 is de gemeente Vlaardingen gestart met het verhalen van de ontmantelingskosten op de daders. In totaal bedragen deze ontmantelingskosten EUR 96.340,93. Tot nu toe is hiervan EUR 26.411,90 verhaald en voor EUR 52.144, 41 zijn er betalingsregelingen getroffen. Voor het resterende bedrag is niet bekend wie de daders zijn.

Risico's
De waterweggemeenten werken samen met politie, Stedin en Woningcorporaties aan het bestrijden van hennepkwekerijen. Hennepkwekerijen vormen risico op brandgevaar, stank- en wateroverlast. Vaak gaan er criminele organisaties achter schuil.

Meer informatie of tips over hennepkwekerijen bij u in de buurt? Meld dit bij de Politie via 0900-8844 of als u onbekend wil blijven bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of via de Buitenlijn 010-2484000.