Nederlandse Zorgautoriteit


NZa neemt nieuwe beslissing vrijgevestigde psychiaters en psychotherapeuten

23-08-2010

Nader onderzoek naar inkomenseffecten en privacy-aspecten

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) doet op dit moment nader onderzoek naar de gevolgen van de invoering van DBC-bekostiging in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Het onderzoek richt zich op de inkomenseffecten voor vrijgevestigde psychiaters en op de mate waarin de privacy van de patiënt is geborgd. De onderzoeken vloeien voort uit een uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) begin augustus.

De rechter oordeelde begin deze maand dat de NZa de gevolgen van de DBC's op het inkomen van vrijgevestigde psychiaters nader moet onderzoeken en dat zij op het gebied van privacy de verschillende belangen opnieuw moet afwegen. Aan de hand van de resultaten neemt de NZa een nieuwe beslissing op bezwaar, vermoedelijk in oktober 2010.

De inhoud van de nieuwe beslissing op bezwaar zal mede afhangen van de uitkomst van de twee onderzoeken. Het eerste betreft een onderzoek naar de inkomenseffecten voor vrijgevestigde psychiaters als gevolg van de invoering van de DBC-tariefstructuur per 1 januari 2008. Het tweede betreft een onderzoek naar nut en noodzaak van de verplichting voor zorgaanbieders om diagnose-informatie te vermelden op declaraties. Dit privacy-onderzoek richt zich op zowel vrijgevestigde psychiaters als psychotherapeuten. Daarbij wordt ook gekeken naar de situatie zoals deze was vóór 2008. In die periode stond diagnose-informatie niet op de factuur van zorgaanbieders vermeld. Privacygevoelige informatie kon uitsluitend onder ogen komen van personen voor wie een medisch beroepsgeheim gold en die niet onder het medisch tuchtrecht vielen.

Voor vrijgevestigde psychiaters en psychotherapeuten betekent dit dat zij in ieder geval tot zes weken na de nieuwe beslissing op bezwaar geen diagnose-informatie op de declaratie hoeven te vermelden. Zorgverzekeraars mogen in die periode declaraties zonder diagnose-informatie betalen.