Gemeente Winterswijk

augustus / Plannen rond Eucalypta gewijzigd

Plannen rond Eucalypta gewijzigd

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met een voorstel om het Winterswijkse jeugd- en jongerenwerk op een andere manier te organiseren. De extra subsidie voor de huur van het nieuwe jongerencentrum Eucalypta met poppodium, wordt ingeruild voor een kleinere soosruimte, een tweede jongerenwerker en budget voor activiteiten en initiatieven voor de Winterswijkse jeugd. Winterswijk maakt hiermee het jeugd- en jongerenwerk flexibel en toekomstbestendig. Het voorstel wordt op 16 september ter goedkeuring voorgelegd aan de raad.

In het coalitieprogramma `Met minder naar meer' hebben partijen aangegeven met De Woonplaats in gesprek te willen gaan over de planvorming rond Eucalypta. Ook is aangegeven dat binnen de plannen voor de Driemark, Eucalypta en Winterswijk Oost een heldere visie over nut en noodzaak van een extra podium moet zijn. De gemeente heeft onlangs geïnvesteerd in andere podia, zoals in Boogie Woogie en De Storm. Om deze helderheid te krijgen zijn gesprekken geweest met de Stichting Welzijn Winterswijk (SWW) (exploitant/eigenaar Eucalypta) en De Woonplaats (opdrachtnemer).

Lokale voorziening

Het college stelt voor om het jongerenwerk toekomstbestendig te maken en om te bouwen tot een compacte, lokale voorziening die jongeren met risico's op uitval actief aanspreekt. Maar hen ook ondersteunt om de toegang tot andere voorzieningen te vinden en te kunnen participeren in de maatschappij. Dit kan door een gebouw met poppodium in te wisselen voor een soosruimte met dubbele bezetting van professioneel jongerenwerk. Daarmee investeert Winterswijk in jongeren in plaats van gebouwen.

Jongerenwerk

De gemeentelijke inzet voor jongerenwerk is de laatste jaren al gegroeid omdat het een goed en effectief lokaal instrument is voor preventie en risicojongeren en daarmee ook voor de aanpak van jeugdoverlast. Voor het jongerenwerk is een 2e jongerenwerker daarbij onmisbaar. Enerzijds omdat jongerenwerkers een onmisbare schakel zijn in het netwerk van hulpverleners en politie waardoor uitval van en overlast door jongeren voorkomen kan worden. Anderzijds is een tweede jongerenwerker nodig om ruime openingstijden van de jongerensoos te garanderen. Het werken vanuit een jongerensoos blijft essentieel voor het jongerenwerk, jongeren moeten een herkenbare fysieke plek houden waar ze terecht kunnen.