Gemeente Winterswijk

augustus / Twee nieuwe gemeentelijke monumenten

Twee nieuwe gemeentelijke monumenten

De gemeente Winterswijk heeft twee gebouwen toegevoegd aan de gemeentelijke monumentenlijst. Het gaat om de schoppe bij het rijksmonument scholteboerderij Leeferdink in het buitengebied (Winterswijk Ratum) en het winkel/woonpand aan de Bossesteeg 14 in het centrum van Winterswijk. In totaal komt het aantal gemeentelijke monumenten hiermee op 144.

Schoppe bij Leeferdink

De schoppe bij Leeferdink is een voorbeeld van een traditioneel hallehuisschuur met ankerbalkgebinten. De schoppe is tussen 1650 en 1750 gebouwd en in latere perioden in beide richtingen op traditionele wijze verlengd. De schoppe geeft - mede in relatie tot de als rijksmonument beschermde, bijbehorende boerderij - een beeld van het agrarisch bestaan op een scholtengoed in Ratum in de achttiende en negentiende eeuw.

Bossesteeg

De meubelzaak van J.C. Freriks aan de Bossesteeg 14 is een goed en gaaf bewaard voorbeeld van een meubeltoonzaal met woonhuis, werkplaats en magazijnen uit het begin van de jaren dertig. Toen na 1860 het spoorwegverkeer op gang kwam en vervolgens de textielindustrie een vlucht nam, verdichtte de bebouwing in het centrum van Winterswijk. Bovendien namen het bevolkingsaantal en de sociale differentiatie flink toe. Het welvaren van het dorp werd tot uitdrukking gebracht in de architectuur van de panden rondom de, in 1926 vergrote, Markt. Er kwamen grotere warenhuizen, die in plattegrond, indeling en architectuur waren afgestemd op de wensen van het moderne, winkelend publiek. De meubelzaak aan de Bossesteeg 14 is hiervan een goed voorbeeld.

Financieringsmogelijkheden

Beide panden kunnen door deze monumentenstatus nu gebruik maken van enige financieringsmogelijkheden om de panden te restaureren. Door deze mogelijkheid kan Winterswijk zijn cultuurhistorische karakter versterken en blijft het 100% Winterswijk!