Sail 2010


SAIL 2010: Succesvol en schoon

23 augustus 2010

SAIL 2010 is perfect verlopen. Gisteren werd het culturele programma op het hoofdpodium feestelijk afgesloten met Dansi Nautica!. De laatste tall ships hebben de IJhaven op maandagochtend verlaten om weer het ruime sop te kiezen. De afbouw op de kade is inmiddels gestart.

SAIL massaal omarmd
"Wij hebben echt het gevoel gekregen dat heel Nederland SAIL omarmd heeft, zo positief zijn alle reacties van het publiek," aldus Nico Buis, voorzitter van Stichting Sail Amsterdam. "Niet alleen de bezoekers waren enthousiast over SAIL, ook de internationale bemanningen hebben aangegeven het geweldig gehad te hebben in Amsterdam. Speciaal voor hen hebben we ook diverse activiteiten georganiseerd, waaronder een sportprogramma, de Crew Parade met bemanningenfeest op de Nieuwmarkt en een ontbijt met de bewoners in het evenementengebied."

Ondanks de grote drukte op het water en op de kades is SAIL zonder noemenswaardige incidenten of persoonlijke ongelukken verlopen. Directeur Daan Meijer: "Op alle fronten waren we goed voorbereid om het evenement in goede banen te leiden; als alles dan inderdaad volgens plan verloopt, geeft dat zeer veel voldoening."

Schoonste publieksevenement van Nederland
Stichting Sail Amsterdam heeft tijdens het evenement enorm ingezet op duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord evenementenmanagement. Dat is niet aan de aandacht van de bezoekers en bewoners ontsnapt, getuige de vele spontane reacties die bij de organisatie binnen kwamen over hoe schoon het overal was. Ronald Heinen van ECO-Eyes was verantwoordelijk voor het milieumanagement in aanloop naar en tijdens SAIL. Heinen liet meer dan 1.000 afvalcontainers plaatsen ten behoeve van gescheiden afval. Dit resulteerde in ruim 150 kub schoon plastic afval. Alle afvalpunten waren van opvallende en mooi vormgegeven logo's voorzien. Daarnaast hielden ruim 120 medewerkers, herkenbaar in groene t-shirts, zich overdag en `s avonds bezig met het schoonmaken van de tafels, prikken van afval dat op de grond lag en het legen van de containers op de recycling stations. De recycling medewerkers kregen veel complimenten voor hun werk. Dat door deze aanpak er vanzelf een positieve wisselwerking ontstaat tussen de organisatie en het publiek, is gebleken: veel mensen namen daadwerkelijk de moeite hun afval te scheiden en in de juiste container te gooien. Heinen hoopt met de positieve ervaringen op SAIL 2010 een voorbeeld te zijn voor andere grote publieksevenementen.

Koninklijke vlootschouw
Op zondag werd, onder grote publieke belangstelling, de vlootschouw door ZKH Prins Willem-Alexander, beschermheer van de Stichting Sail Amsterdam, afgenomen. Een honderdtal schepen van het varend erfgoed trok in een twintigtal eskaders langs De Groene Draeck, het privéjacht van de Koninklijke familie. Vervolgens maakte de Prins van Oranje, met ook koningin Beatrix en prinses Maxima aan boord een rondgang door de IJhaven. Daar werd door het publiek uitermate enthousiast op gereageerd.

Hoogtepunten
SAIL kende vele hoogtepunten. De aftrap met de SAIL-IN Parade op donderdag 19 augustus was indrukwekkend en werd door duizenden toeschouwers vanaf de kade en vanaf het water gadegeslagen. De dagen erna genoot het publiek van de tall ships aan de kade en van het brede culturele programma. Op het ING-Pirateneiland en bij het Provincie Noord-Holland Podium waren kindjes niet meer weg te slaan. Jongeren haalden hun hart op in Amsterdam-Noord bij de 5HarboursCityTour en de vele optredens die daar plaatsvonden. Het hart van SAIL werd gevormd door het Hoofdpodium op Kop Java waar duizenden mensen optredens en voorstellingen van diverse artiesten en bands bijwoonden. Eveneens populair waren de voorstellingen op de dekken van de tall ships.

SAIL 2010
SAIL Amsterdam vond plaats van donderdag 19 tot en met maandag 23 augustus 2010 op en rond het IJ. Het evenement werd mede mogelijk gemaakt door de hoofdsponsors Gemeente Amsterdam, Koninklijke Marine, ING, Nationale Postcode Loterij, De Telegraaf en Gaastra en de sponsors Accor Hotels, Provincie Noord-Holland, Nuon en Clifford Chance. Met de KNRM is een partnership aangegaan. Uitgebreide informatie over SAIL 2010 is te vinden op www.sail.nl.


---

Noot voor redacties
Noot aan de redactie (