KPMG
Meer fusies en overnames door opkomende markten in Westerse landen

In de eerste zes maanden van 2010 werden 243 transacties door bedrijven in de opkomende markten geregistreerd, vergeleken met 194 transacties in het laatste halfjaar van 2009, een stijging van 25%. Dat blijkt uit halfjaarlijks onderzoek van KPMG.

Bedrijven in de opkomende markten hebben de afgelopen zes maanden fors meer ondernemingen in de westerse wereld overgenomen. In de eerste zes maanden van 2010 werden 243 transacties door bedrijven in de opkomende markten geregistreerd, vergeleken met 194 transacties in het laatste halfjaar van 2009, een stijging van 25%. Het aantal overnames door Westerse bedrijven van ondernemingen in de opkomende markten nam vorig jaar licht toe. In het eerste halfjaar van 2010 werden 748 transacties geregistreerd, een stijging van 9% ten opzichte van de laatste zes maanden van vorig jaar.

Dit blijkt uit halfjaarlijks onderzoek van KPMG naar de fusie- en overnameactiviteiten tussen de opkomende en de gevestigde markten en de opkomende markten onderling.

"Het vertrouwen in een fusie of overname keert in de opkomende markten duidelijk sneller terug dan in de westerse wereld", constateert Gopal Ramanathan, partner bij de High Growth Markets Practice van KPMG. Ramanathan: "Hoewel het aantal transacties door de opkomende landen in de westerse wereld slechts 32% uitmaakt van het aantal transacties door westerse landen in de opkomende economieën, is het duidelijk dat zij de kater van de financiële crisis veel eerder te boven zijn gekomen. Sterker nog, ik zie bij de gevestigde economieën een bepaalde terughoudendheid om het fusie- en overnamepad te betreden totdat alle twijfels over een 'double dip' en het wegvallen van de staatsfondsen verdwenen zijn."

Ramanathan signaleert opvallend veel activiteit tussen de opkomende markten onderling. Ramanathan: Als we kijken naar de activiteiten die op dit moment plaatsvinden tussen bedrijven in de opkomende landen onderling, dan kunnen we vaststellen dat hier de multinationals van morgen worden gecreëerd. Sinds 2003 hebben tussen bedrijven in de opkomende markten onderling al zo'n 1.500 transacties plaatsgevonden. Dat is ruim 50% van de transacties van de opkomende markten in de westerse landen en 16% van de transacties van de ontwikkelde landen in de opkomende markten. In de opkomende markten ontstaat dan ook een nieuw soort multinationals die niet alleen in alle rust deskundigheid en middelen opbouwen, maar ook nog eens de mogelijkheid hebben om hun producten te testen in landen met de meeste consumenten. Deze zich ontwikkelende multinationals vormen dan ook een serieuze bedreiging voor de hegemonie van de gevestigde westerse ondernemingen."

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat de stijging met 25% van het aantal transacties door de opkomende landen in de westerse wereld vooral op naam van India komt. Na drie relatief rustige perioden van zes maanden was India het eerste halfjaar van 2010 goed voor 50 transacties, fors meer dan de 21 deals in de laatste zes maanden van 2009. Ook het aantal transacties door Chinese bedrijven steeg, van 30 tot 39. Ook bedrijven in zuidoost Azië waren actief. Het aantal deals in de westerse wereld steeg van 37 in het laatste halfjaar van 2009 tot 47 in de eerste zes maanden van dit jaar.