GroenLinks
Maatregelen tegen pesten in verzorgingshuizen

Vrijdag 20 augustus 2010, 12:24u - Linda Voortman
* Kamervragen

* ouderen

* ouderenzorg

* verzorgingstehuizen

Maatregelen tegen pesten in verzorgingshuizen

Eén op de vijf ouderen in een verzorgingshuis heeft last van pesterijen volgens de Ouderenbond. Hoewel dit probleem al langer bekend is, zijn de cijfers voor GroenLinks alarmerend. GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman wil dat demissionair minister Klink (Volksgezondheid) maatregelen neemt om pesterijen in verzorgingshuizen tegen te gaan.

Pestgedrag in verzorgingshuizen is helaas niet nieuw, maar leidt tot veel schrijnende verhalen. Het is dan ook zorgelijk dat het aantal ouderen dat te maken krijgt met pesterijen toe lijkt te nemen. Daarom wil GroenLinks dat minister Klink onderzoek doet naar oorzaken en oplossingen om dit pestgedrag tegen te gaan.

"In een verzorgingshuis zit je de rest van je leven, dus aan pesterijen is dan niet makkelijk te ontsnappen. Daarom moeten er korte metten gemaakt worden met pesterijen, maar moeten we er nu ook voor gaan zorgen dat ouderen weerbaar zijn. Dat begint bij zelf kunnen bepalen hoe zij hun zorg in willen richten en vooral in welke instelling zij deze willen krijgen", aldus Voortman.

Schriftelijke vragen van het Kamerlid Voortman (GroenLinks) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over pesten in verzorgingshuizen:

1. Bent u bekend met de berichtgeving over een toename van pestgedrag in verzorgingshuizen?

2. Wat is uw reactie op de stelling dat de toename van het pestgedrag te wijten is aan een wetswijziging, waardoor alleen `ouderen die iets mankeren' mogen worden opgenomen in een verzorgingshuis?
3. Bent u van mening dat er een verband is tussen de werkdruk van het personeel of personele onderbezetting en het voorkomen van pesterijen onder bewoners van een verzorgingshuis?
4. Bent u het met het Ouderenfonds eens dat één van de oorzaken van pesterijen in verzorgingshuizen is dat ouderen niet kunnen kiezen in welk verzorgingshuis zij opgenomen worden?
5. Welke maatregelen of initiatieven zijn reeds genomen om pestgedrag in verzorgingshuizen tegen te gaan?

6. Bent u bereid onderzoek te doen naar mogelijke maatregelen en projecten om pestgedrag in verzorgingshuizen tegen te gaan, zoals bijvoorbeeld het invoeren van een pestprotocol dat door het Ouderenfonds wordt voorgesteld ?

7. Wordt pesten nu meegenomen in de in de huidige kwaliteitsindicatoren ? Bent u bereid dit als indicator mee te nemen, bijvoorbeeld de aanwezigheid van een pestprotocol?