Van der Laan: "Nieuwe Energie is minstens zo belangrijk als SAIL 2010"


AMSTERDAM, 20100823 -- Op 20 augustus nam Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, tijdens SAIL 2010 in de Hermitage het boek Nieuwe Energie; Nederland na het fossiele tijdperk in ontvangst. In dit boek beschrijft ondernemer Anne-Marie Rakhorst een Nederland dat binnen 25 jaar onafhankelijk kan zijn van fossiele brandstoffen en internationale koploper op het gebied van duurzaamheid. Van der Laan beloofde Nieuwe Energie voor de eerste gemeenteraadsvergadering in september uit zijn hoofd te hebben geleerd.

Van der Laan maakte tijdens SAIL 2010 graag tijd vrij om Nieuwe Energie in ontvangst te nemen. "Duurzaamheid is een van de belangrijkste thema's wereldwijd. Fijn dat er slimme mensen zijn zoals Anne-Marie Rakhorst. Haar boek staat vol met prachtige voorbeelden. Daar wil ik graag van leren. We gaan in Amsterdam hard met deze inspirerende kennis aan de slag.", beloofde de burgemeester in een bomvol Hermitage.

"We weten dat fossiele brandstoffen opraken en grondstoffen steeds schaarser worden. Tegelijkertijd wijst onderzoek uit dat de markt voor duurzame energietechnologie explosief zal groeien van 340 miljard euro in 2008 tot tussen de 800 en 1200 miljard euro in 2020. Hoe lang blijven we dan nog wachten, voordat we vol gaan inzetten op duurzame oplossingen?", vraagt Rakhorst zich af. "We moeten de ambitie stellen om in 2035 onafhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen en internationaal koploper te zijn op dit gebied."

Om te bewijzen dat dit toekomstbeeld geen utopie is maar reeds werkelijkheid, was de lancering een aaneenschakeling van voorbeelden waaruit bleek dat de ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen en diverse oplossingen al voor handen zijn. Zo besprak Eberhard van der Laan de duurzame doelstellingen van Amsterdam, sprak goeroe Gunter Pauli over batterijen die werken op de druk van stem en lichaamswarmte en ging Rakhorst in op intelligente netwerken, de feed-inwet en energieopwekkende gebouwen.
Rakhorst is een van de koplopers van een steeds grotere groep die oproept tot een pro-actieve houding ten opzichte van duurzaamheid en dit ook in praktijk brengt. Zij vertegenwoordigt met name de ondernemerskant in samenwerking met politieke en maatschappelijke initiatieven als Nederland 2050, de toekomstvisie van de Urgenda en het politiek overstijgende voorstel van nederlandkrijgtnieuweenergie.nl.

"Politiek, wetenschap, burgers en bedrijven moeten het gezamenlijk doen. Niet wijzen naar elkaar, maar ieder dient vanuit zijn eigen perspectief de verantwoordelijkheid te nemen. Ik heb in het boek niet alleen een visie proberen neer te zetten, maar vooral ook voorbeelden en best practices die laten zien dat een duurzame wereld mogelijk is. Uiteindelijk levert dat winst op voor iedereen: mens, aarde en economie. En nu is het tijd voor actie: we moeten het gaan doen!".





Ingezonden persbericht