Ingezonden persbericht


50-jarig toneeljubileum van Eric Schneider

Eric Schneider is dit seizoen 50 jaar aan het toneel en dat wordt op 23 en 24 augustus 2010 gevierd in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag met twee voorstellingen van Gloed.

De 75 -jarige acteur debuteerde in 1960 in Zuiden (Sud) van Julien Green. Daarna speelde hij meer dan honderd toneelrollen, waaronder Hamlet, Oidipus, James Tyrone, Faust en Don Carlos. In 1967 ontving hij de Louis d'Or voor zijn vertolking van de titelrol in Hamlet bij het Nieuw Rotterdams Toneel.

Eric Schneider speelde ook veel voor tv en film. Recent, in 2007, had Eric een kleine rol in de film Alles is Liefde als Sinterklaas en in dat zelfde jaar was hij te zien als dementerende pater familias Henk Keppel sr. in de televisieserie Stellenbosch. In 2010 speelde hij de oude Prins Bernhard in de televisieserie Bernhard, schavuit van Oranje.

In 2009 maakte Schneider met het stuk Nocture, een bittere komedie de balans op van een toneelleven. Shakespeare's King Lear geldt als de kroon op de carrière van iedere acteur. Schneider schreef met Nocturne zijn eigen King Lear. Hij kijkt terug op het leven van een oude toneelspeler en maakt daarbij gebruik van een halve eeuw theatergeschiedenis. Ter ere van Schneiders jubileum zal Gloed (toneelpublieksprijs 2002) van de Hongaarse schrijver Sandor Marai, op 23 & 24 augustus 2010 nog twee maal te zien zijn in De Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Op 24 augustus wordt Eric Schneider na afloop van de voorstelling gehuldigd; hij krijgt een cadeau aangeboden namens de theaterwereld en hij wordt door enkele vakgenoten toegesproken.

Gloed

Twee oude vrienden zien elkaar na eenenveertig jaar terug. Onvermijdelijk spreken zij over de vrouw in hun beider leven. Heeft de ene vriend de ander destijds bedrogen en hem zelfs willen doden? Stap voor stap wordt gepoogd hun verleden te ontrafelen, het verleden wat alles voor hen beiden betekent. Een duel om de waarheid.

Henrik de generaal wordt gespeeld door Eric Schneider, Dries Smits vertolkt de rol van zijn vriend Konrad. De oude min Nimi wordt gespeeld door Henni Orri.

regie: Ursul de Geer




Ingezonden persbericht