NCRV

Schepper & Co

Ontwikkelingswerk

Maandag 23 augustus 2010

17.09 uur, Nederland 2

Veel media-aandacht afgelopen week voor de gevolgen van de aardbeving in Haïti. Met als doel: veel geld inzamelen voor hulp aan dit gebied. Tegelijk werd duidelijk dat veel mensen twijfelen of het gedoneerde geld bij grote organisaties wel in goede handen is. Blijft er niet te veel geld aan de strijkstok hangen? Mensen lijken eerder geneigd te doneren aan een kleine, particuliere organisatie omdat ze denken dat het geld dan wel goed terecht komt. In het NCRV-programma Schepper & Co ontvangt Jacobine Geel maandag gepassioneerde ontwikkelingswerkers:

Harold Robles, de oprichter van het Medical Knowledge Institute (MKI). Dit is een organisatie die medische trainingen en workshops verzorgt in landen waar een achterstand is. Als kind werd Robles al gegrepen door het werk van zendeling en arts Albert Schweitzer.

Sander de Kramer, bekend van de daklozenkrant in Rotterdam, maar ook initiatiefnemer van de Sunday Foundation. Met die organisatie probeert hij oorlogswezen te bevrijden uit de diamantmijnen in Sierra Leone, waar volgens hem geen grote hulporganisatie zich laat zien.

Jack van Ham, algemeen directeur van ontwikkelingsorganisatie ICCO. Hij reageert op de kritiek op grote hulporganisaties en plaatst kanttekeningen bij de mogelijkheden van kleine particuliere organisaties.

In de rubriek âDe zeven hoofdzondenâ komt Ciska Dresselhuys aan het woord over ijdelheid.

Dit programma is eerder uitgezonden op maandag 25 januari 2010.

De rubriek âDe zeven hoofdzondenâ is nieuw. Iedere week trekt een gast een kaart met daarop één van de zeven hoofdzonden. In deze rubriek leggen ze uit wat die zonde in hun situatie voor hen betekende.