Gemeente Dalfsen

Beëdiging Stadswacht

19-08-2010

Beëdiging stadswacht Dalfsen tot buitengewoon opsporingsambtenaar (Boa).

Dalfsen - Op maandag 23 augustus wordt één van de Dalfser stadswachten beëdigd als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) in het domein Openbare Ruimte. Hiermee ontstaat de mogelijkheid om handhavend te kunnen optreden tegen de zogenaamde kleine ergernissen op straat als graffiti, hondenpoep, wildplassen en zwerfvuil. De stadswacht kan nu voor deze overtredingen een boete uitdelen.

Stadswachten in Dalfsen

De stadswachten van Stadswacht IJsselland zijn al weer enkele jaren actief in de gemeente Dalfsen en niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Het vaste `koppel' voor Dalfsen vervult taken op het gebied van algemeen toezicht op straat, of als toezichthouder of verkeersregelaar bij evenementen. Daarnaast geven ze uitvoering aan diverse projecten als het graveren van fietsen, het vakantieafwezigheidsproject (woningcontroles bij afwezigheid van de bewoners) of het project "Niets erin, niets eruit" tegen diefstal uit auto's. Met de beëdiging van één van hen als buitengewoon opsporingsambtenaar krijgt de samenwerking een nieuwe dimensie.

Optreden tegen "kleine ergernissen"

In februari heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dalfsen besloten in te stemmen met de invoering van de bestuurlijke strafbeschikking. Met dit instrument kunnen gemeentelijke toezichthouders zelf boetes opleggen voor overlastfeiten uit de Algemene plaatselijke verordening (Apv). Deze kleine overlastfeiten zorgen voor veel ergernis bij de burger en geven een gevoel van onveiligheid. Het gaat dan bijvoorbeeld om hondenpoep, rommel op straat, geluidsoverlast en andere kleine ergernissen.

De bevoegdheid om namens het gemeentebestuur een bestuurlijke strafbeschikking op te leggen, komt alleen toe aan een buitengewone opsporingsambtenaar (boa). Voor het toezicht in de openbare ruimte had de gemeente Dalfsen tot nu toe één boa in dienst. Door de beëdiging van de stadswacht komt er dus een boa bij waardoor effectiever kan worden opgetreden tegen de kleine ergernissen.