Evangelische Omroep

Nr.164
Hilversum, donderdag 19 augustus 2010

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 34

Ingang Oost, maandag 23 augustus, 19.25 uur, Nederland 1 De 83-jarige meneer Keizer is met zijn auto tegen een andere auto gebotst en gekanteld. De Ambulancedienst brengt Marit de Vos naar de Spoedeisende Hulp van het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg in Den Haag. Ook zij is betrokken geraakt bij een auto-ongeval. Meneer Van der Ark heeft mogelijk een herseninfarct gehad. Bij de Spoedeisende Hulp meldt zich de 11-jarige Elke van Mechelen, ze heeft last van haar pols.

Afslag UMC Utrecht, dinsdag 24 augustus, 19.25 uur, Nederland 1 In Afslag UMC Utrecht doet presentatrice Mirjam Bouwman verslag vanuit een van de grootste academische ziekenhuizen in ons land, het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Bij de zevenjarige Lilylou werd twee jaar geleden de ziekte Fanconi-Anemie vastgesteld. Een genetische ziekte die zich meestal openbaart door een levensbedreigende afname van witte en rode bloedcellen en bloedplaatjes. Mirjam ontmoet Lilylou in het Wilhelmina Kinderziekenhuis Olaf Kruitbos is vijfentwintig jaar. Hij heeft al negen jaar niet meer kunnen glimlachen, omdat een kankerbehandeling toentertijd een zenuw in zijn gezicht heeft beschadigd. Olaf krijgt vandaag een aangezichtsreconstructie-operatie om dit te verhelpen. En Mirjam maakt kennis met de 45-jarige Patricia. Zij lijdt aan een ernstige vorm van de longziekte COPD en is in het ziekenhuis voor een reeks onderzoeken om in aanmerking te komen voor longtransplantatie.

Bestemming Onbekend, dinsdag 24 augustus, 20.30 uur, Nederland 3 In Bestemming Onbekend ruilen de zussen Chris (18) en Lisa (19) hun eindexamenvakantie naar Rome bij presentator Klaas van Kruistum in voor tickets met een onbekende bestemming. Als ze de enveloppe 'Zuid-Afrika' openen, springen de zusjes een gat in de lucht. Wat ze niet weten, is dat hen daar geen pleziervakantie wacht, maar een HIV-stage middenin Rammalotsi, een groot township met 90.000 inwoners waarvan 40% HIV-positief is. Er sterven dagelijks mensen aan aids en de wijk telt honderden aidswezen die worden opgevangen in een kinderhospice. Manager Chris Mokotsane van het Viljoenskroonhospice neemt Chris en Lisa mee naar een traditionele dorpsdokter. Die ontkent het bestaan van aids voor de camera nog glashard en behandelt de verschijnselen met zelf gebrouwen poeders en pillen. De meiden zijn in shock als Rosita, een 32-jarie terminale aidspatiënte, hen vervolgens toevertrouwt dat aids gewoon een 'verzinsel van de Amerikanen is waarmee ze Afrikanen hun plezier in seks ontnemen'. Lisa en Chris laten het er niet bij zitten en gaan een schoolklas vol pubers in om de onwetende of ontkennende jongeren keihard met de gevolgen van HIV en aids te confronteren.

In deze zesdelige serie daagt presentator Klaas van Kruistum jongeren die op het punt staan op (feest)vakantie te gaan uit om hun ticket te verscheuren en met hem een week op stap te gaan om een opdracht uit te voeren. Het wordt een reis naar een bestemming die ze nooit zelf zouden uitkiezen, om activiteiten te doen waaraan ze nooit zelf gedacht zouden hebben. Het wordt misschien zwaar, het wordt misschien behoorlijk heftig, maar Klaas belooft hen een week die zij nooit zullen vergeten.

Nederland Helpt, donderdag 26 augustus, 17.30 uur, Nederland 2 De hele maand augustus is Metterdaad te gast op de Logos Hope, het zendingsschip van Operatie Mobilisatie. Deze grote drijvende boekwinkel met 350 vrijwilligers aan boord uit 50 verschillende landen meert aan in de haven van Sierra Leone. Dit schip is de Atlantische Oceaan overgevaren vanuit het Caribische gebied, en het team kijkt er enorm naar uit om nu voor het eerst in Afrika aan land te gaan. Harmen Rebel heeft dit bezoek in Sierra Leone voorbereid. Hij legt contacten en regelt de zaken met de overheid. Hij zoekt ook plekken waar de teams van Logos Hope hulp kunnen gaan bieden. Zo gaat hij gaat langs bij een kerk die helemaal uit plastic en karton is opgebouwd. De kerk valt half uit elkaar. Harmen wil proberen om een team van de Logos Hope te laten komen om de kerk op te bouwen. Metterdaad maakt deze maand het werk van de Logos Hope in Sierra Leone mogelijk. Tijdens dat bezoek komen duizenden mensen aan boord. In samenwerking met de kerken worden ook op het vaste land allerlei activiteiten uitgevoerd. Helpt u ook mee?
Maak dan uw gift over op giro 300300 van EO Metterdaad te Hilversum ovv Sierra Leone

Jong, donderdag 26 augustus, 19.00 uur, Nederland 3 Ik heb kanker
Deze week een bijzondere aflevering. Marissa en Michelle hebben Kanker. Marissa (22) geniet volop van haar studententijd, als ze plotseling een epileptische aanval krijgt. Na onderzoek blijkt er een hersentumor van ruim 10 cm in haar hoofd te zitten die niet te behandelen is. De diagnose verandert haar leven totaal. Ze gaat weer thuis wonen en moet dagelijks dealen met achteruitgang van haar lichaam en geest. Marissa's grootste angst is te veranderen in een kasplant. Inmiddels heeft ze samen met haar familie nagedacht over een euthanasieverklaring en deze ook ondertekend. Michelle (29) vecht al jaren tegen leukemie, in deze aflevering ondergaat ze een pittige beenmergpunctie. Wat de uitslag is en of ze kankervrij is, zie je dinsdag in Jong.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 27 augustus, 15.00 uur, Nederland 3, Z@pp Modderprut
Elly vertelt een verhaal over een man die zich in een modderig klein riviertje moest wassen. Dop en Kurk moeten zich ook wassen; ze hebben vieze handen van het werken aan de wielen van de Wiebelwagen. Maar ze krijgen hun handen niet schoon. Nergens mee. Ze gaan zelfs in de wasstraat voor auto¿s. Dan maar terug naar Elly. Die heeft een vettig koffieprutje om handen mee te wassen. Bleh, Dop en Kurk vinden het een vies idee.

De Dorpsdokter, vrijdag 27 augustus, 19.25 uur, Nederland 1 Rosemarie gaat bij de zieke mevrouw Snelder op bezoek. Ze kan niet goed lopen door pijn aan haar voet. Bij Roelof komt de heer Brand. Hij weet zeker dat hij door een tekenbeet een gezwollen voet heeft. Zwemster Luciënne van der Linden heeft last van duizeligheid tijdens het sporten en vraagt aan Piet hoe dat kan komen.

Dit seizoen lopen we mee met Roelof Moes, Piet Speelman, en Rosemarie Poutsma die in dienst is bij Roelof en Piet. Ze hebben een praktijk in Nijeveen, een landelijk dorp in de provincie Drenthe. Nijeveen heeft ongeveer 3600 inwoners en maakt sinds 1998 deel uit van de gemeente Meppel. De praktijk is op twee locaties, de woonhuizen van Roelof en Piet, maar de patiënten zijn bij alle drie de artsen ingeschreven. In de boerderij van Roelof is ook de apotheek gevestigd. Alle drie hebben bewust gekozen voor een kleinschalige praktijk.

Checkpoint, zaterdag 28 augustus, 10.00 uur, Nederland 3 Stel, je gaat later op een mooi strand trouwen, maar er is een zware windstorm opkomst, kun je de trouwerij dan nog gewoon door laten gaan? En in de stress-test willen de meiden bewijzen aan de jongens dat meiden helemaal geen stress-kippen zijn, maar ook hun hoofd koel kunnen houden. Bellen blazen met kauwgom heeft iedereen wel eens gedaan, maar in Checkpoint gaan we een reuze bel maken! En welk voorwerp blijft heel als er een tank overrijdt en is dus onbreekbaar? Checkpoint: een avontuurlijk testprogramma voor kinderen. Presentatie: Klaas van Kruistum.

Nederland Zingt, zaterdag 28 augustus, 18.29 uur, Nederland 2 Op zaterdag 25 april kwamen ruim 10.000 mensen naar de Jaarbeurs Utrecht komen om samen te zingen en te luisteren naar prachtige koren en vele solisten tijdens de Nederland Zingt-dag. Vandaag enkele muzikale hoogtepunten van deze dag.

Blauw Bloed Extra, zaterdag 28 augustus, 19.35 uur, Nederland 2 De Bernadottes, een serie over het Zweedse koningshuis. In deel 2 van deze serie geven koning Carl Gustav, koningin Silvia en hun kinderen Victoria, Madeleine en Carl-Philip ons een kijkje in hun werk en hun privéleven. Een filmploeg volgde de royals gedurende meer dan een jaar op de voet. De ploeg mocht zelfs filmen op lokaties waar niet eerder media werden toegelaten.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 29 augustus, 9.20 uur, Nederland 1 In deze laatste zomeraflevering is ds. Gert Hutten voor de derde keer bij Fons Boink. Fons neemt ds. Hutten mee naar het Huis van St. Jacob, het informatiecentrum in hartje Utrecht waar toekomstige pelgrims op weg worden geholpen. Fons is hier vrijwilliger, wijst mede de weg en kan de gids zijn. Tot slot beklimmen zij de toren van de Jacobikerk in Utrecht, vanwaar ze de pelgrimsroute in de verte zien verdwijnen, richting Santiago de Compostela. Ds. Gert Hutten verder de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 29 augustus, 14.45 uur, Nederland 3 Keihard
De Bijbel zegt: 'Gestolen voedsel smaakt aanvankelijk goed, maar later lijkt je mond gevuld met kiezels.' Jeroen is gek op stenen. Zijn kamer lijkt wel een museum. Als de leraar lesgeeft over het Pleistoceen, dwalen Jeroens ogen af naar de meest zeldzame steen op de plank in de kast. Hoe vaak heeft hij niet gefantaseerd die steen aan zijn verzameling toe te voegen. De les is afgelopen, het lokaal loopt leeg, de leraar is weg..... Alleen Jeroen en de steen. Eén steen?! Zal de leraar die missen? 'Verborgen Verhalen' is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is. Xnoizz Flevo Festival 2010, zondag 29 augustus, 23.07 uur, Nederland 3 Verslag van de 33ste editie van het Xnoizz Flevo Festival 2010. EO-presentator en 3FM dj Klaas van Kruistum verkent het popfestival, praat met de artiesten en laat je de beste optredens van dit jaar zien. Grote namen van nationale en internationale bodem, maar ook onbekend talent en nieuwkomers komen uitgebreid aan bod. Met optredens van oa. Newworldson, Leeland, Anberlin, Stellar Kart en Trinity.


---
Noot voor redactie,