Wie gaat uw tanden verzorgen over 5 jaar...?

23/08/2010 14:42

Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen

Het tekort aan tandartsen laat zich steeds meer voelen en hun werkdruk begint onhoudbaar te worden. De belangrijkste reden hiervoor is een gebrek aan hulppersoneel in ons land. Dit gebrek laat zich niet enkel voelen in de tandartspraktijken maar ook in de ouderenzorg, bij kinderopvang, bij geïnstitutionaliseerde patiënten en huizen van bewaring.

De Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen (VBT) is reeds jaren vragende partij om opleidingen van hulppersoneel in de tandheelkunde op te starten.

Het tekort aan tandartsen laat zich steeds meer voelen en hun werkdruk begint onhoudbaar te worden.

De belangrijkste reden hiervoor is een gebrek aan hulppersoneel in ons land. En dat laat sporen na om een goede mondverzorging te realiseren en de daarbij horende degelijke mondgezondheid te verkrijgen. Dit gebrek laat zich niet enkel voelen in de tandartspraktijken maar ook in de ouderenzorg, bij kinderopvang, bij geïnstitutionaliseerde patiënten en huizen van bewaring.

De Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen (VBT) is reeds jaren vragende partij om opleidingen van hulppersoneel in de tandheelkunde op te starten. De beide deelberoepen (tandartsassistent en mondhygiënist) kunnen het takenpakket van de tandartsen verlichten.

Het beroep van tandartsassistent is sinds kort erkend en door toedoen van de VBT voorzien van een degelijke opleiding. De tandartsassistent vervult vooral organisatorische en adviserende taken

en assisteert de tandarts bij behandelingen.

De mondhygiënist zou beperkte medische handelingen in de mond kunnen stellen(steeds onder toezicht en verantwoordelijkheid van de tandarts). De erkenning van het beroep mondhygiënist wordt hierdoor federale materie. Naast vele tegenwerkingen in dit dossier, vormt dit ook de reden waarom er tot hiertoe geen opleiding en erkenning van het beroep mondhygiënist bestaat in België. België is één van de weinige Europese landen waar er geen mondhygiënisten zijn.

Maar er zijn lichtpunten en er wordt hard gewerkt om deze opleidingen te realiseren. VBT blijft zich onvermoeid voor 100% inzetten om hoogstaande opleidingen te realiseren.

Guido Lysens Voorzitter VBT

GSM: 0475/75.57.94

Mogelijk te contacteren tandarts met assistent: Filip Thys in Aalter 09/374.51.16

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel