Gemeente Hoogeveen

Burgerparticipatie in gemeente Hoogeveen goed voor elkaar

De gemeente Hoogeveen heeft de uitvoering ten aanzien van burgerparticipatie goed op orde. De gemeente ziet het betrekken van inwoners als integraal onderdeel van de beleidsontwikkeling. Dat is de uitkomst van het onderzoek dat de Rekenkamercommissie heeft laten doen naar burgerparticipatie in Hoogeveen. De gemeente biedt veel mogelijkheden aan inwoners en belanghebbenden om mee te denken over ontwikkeling van beleid en inwoners maken hiervan graag gebruik.

Inwoners denken graag concreet mee

Uit het onderzoek blijkt dat de gemeente ruime mogelijkheden biedt voor burgerparticipatie bij diverse onderwerpen. De kwaliteit van de participatieprocessen wordt hoog genoemd: een goed doordachte aanpak zorgt ervoor dat processen goed voorbereid en volledig uitgevoerd worden. Uit een inwonersenquête blijkt dat veel inwoners gebruik maken van participatiemogelijkheden. Deze belangstelling is het grootst als het gaat om concrete plannen. Deelnemers geven aan tevreden te zijn over hun eigen rol en de rol van de gemeente in de verschillende processen. Participatie leidt gedeeltelijk tot meer betrokkenheid van inwoners. Uitdagingen voor de gemeente zijn het bereiken van alle doelgroepen en het betrekken van inwoners bij de ontwikkeling van algemene toekomstvisies.

Duidelijke kaders en professionele organisatie

De Rekenkamercommissie doet op basis van de uitkomsten van het onderzoek een aantal aanbevelingen, afzonderlijk aan de gemeenteraad en het college. Aan de raad adviseert de commissie om een visie te formuleren aan de hand van verschillende ambitieniveaus, oplopend van inspraak tot een compleet samenspel met andere partijen. Als de raad zich actief in de samenleving oriënteert op de belangen voor en tegen politieke vraagstukken, wordt het voor fracties mogelijk om tijdens debatten te verantwoorden hoe zij de inbreng van inwoners wegen in hun eigen standpunten. Verder raadt de Rekenkamercommissie de raad aan om duidelijke afspraken te maken over de rol van de gemeenteraad in (participatieve) beleidsprocessen en het samenspel tussen raad en college.

Aan het college van B&W adviseert de Rekenkamercommissie om een eenduidig afwegingskader te ontwikkelen als hulpmiddel om participatieprocessen nog beter in te richten. Verder kan de organisatie van participatie nog verder geprofessionaliseerd worden, onder meer door te investeren in de opleiding van medewerkers, monitoring en consultatie. De communicatie tijdens en na het participatieproces is een punt van aandacht. Het is van belang om geen radiostiltes te laten vallen en deelnemers mee te nemen in het proces. Verder raadt de Rekenkamercommissie het college aan om inwoners niet alleen bij de planvorming maar zoveel mogelijk ook bij de uitwerking en uitvoering van beleidskaders- en plannen te betrekken.

Afzender: Rekenkamercommissie gemeente Hoogeveen