NOC*NSF


Arnhem, 22 augustus 2010

NOC*NSF start 17e proeftuin

De Nederlandse Basketball Bond (NBB) start het project "Streetball in de wijk" als 17e Proeftuin Nieuwe Sportmogelijkheden van NOC*NSF. Dit is zondag 22 augustus bekendgemaakt tijdens de Streetball Masters Finale in Den Haag.

Streetball in de wijk
In het project "Streetball in de wijk" verzorgen basketballverenigingen gestructureerd op vaste tijden basketballactiviteiten op bestaande basketballpleintjes in de wijk. De vereniging komt dus naar de jongeren toe in plaats van andersom. De activiteiten bestaan uit clinics, trainingen en kleine toernooitjes en worden tevens buiten het traditionele basketballseizoen georganiseerd. Op deze wijze kunnen jongeren op een laagdrempelige manier kennismaken met basketball. Aan het einde van de zomerperiode wordt het wijkentraject afgesloten met een toernooi voor alle deelnemers en wordt er ook een feest georganiseerd voor de inwoners uit de wijk.

De activiteiten bieden daarmee ook een meerwaarde voor gemeenten. Door structureel activiteiten aan te bieden, wordt jongeren een aantrekkelijke en laagdrempelige vorm van vrijetijdsbesteding geboden. Sport kan als middel fungeren om de leefbaarheid van de wijk te verbeteren. Sport kan een bijdrage leveren aan de integratie binnen de wijk en het zet jongeren aan om (meer) te gaan bewegen. De uitvoering van het project is in handen van basketballverenigingen die door de NBB zijn geselecteerd. Deze verenigingen spelen een belangrijke rol in het opbouwen van een structurele relatie tussen de NBB, de sportverenigingen en de gemeente. Het koppelen van andere lokale partijen als woningbouwcorporaties kan dit alleen maar versterken.

Proeftuinen Nieuwe Sportmogelijkheden
Om meer Nederlanders blijvend in beweging te brengen willen sportverenigingen inzetten op nieuw, verfrissend sportaanbod. Daarom is het programma Proeftuinen Nieuwe Sportmogelijkheden opgezet. In de Proeftuinen wordt getest welk innovatief sportaanbod perspectief biedt om (meer) mensen aan het sporten te krijgen en te houden. Er zijn inmiddels 16 proeftuinen verspreid over heel Nederland met meer dan 100 betrokken sportverenigingen en 17 sportbonden. De NBB vormt in 2010 samen met basketballverenigingen ST4R (spreekt uit als Star) uit Den Haag en EBBC uit 's Hertogenbosch de 17e proeftuin. De NBB is voor 2011 tevens met een derde vereniging in gesprek Het programma Proeftuinen Nieuwe Sportmogelijkheden wordt gefinancierd met subsidie van het ministerie van VWS en uitgevoerd door NOC*NSF in samenwerking met sportverenigingen, sportbonden, Olympische netwerken, gemeenten en sportraden.

Successen
De activiteiten van de proeftuinen zijn niet onopgemerkt gebleven. Gemeenten, scholen, kinderopvangcentra en andere organisaties ervaren door deze activiteiten de toegevoegde waarde van sport. Een goed voorbeeld hiervan zijn de schoolsportverenigingen in Rotterdam. Inmiddels telt Rotterdam 18 schoolsportverenigingen die samen hebben gezorgd dat al meer dan 1200 kinderen lid zijn geworden van een sportvereniging. Bij Sportboulevard Enschede heeft een samenwerking tussen inmiddels 19 verenigingen gezorgd voor een SportZappCard waarmee kinderen kennis kunnen maken met uiteenlopende sporten. Tot op heden zijn zo'n 500 Cards verkocht en meer dan 10% van deze kinderen is lid geworden. Bij Proeftuin Grenzeloos in Beweging kunnen hele gezinnen tegelijk sporten onder één dak. Meer dan 70 gezinnen maken daar gebruik van, wat meer dan 300 nieuwe leden betekent voor de club.

City Streetball Tour 070
Basketballvereniging ST4R zal als eerste vereniging starten met het aanbieden van activiteiten op twee pleintjes in Den Haag, onder de noemer City Streetball Tour 070. De activiteiten worden aangeboden op twee basketballpleintjes, namelijk op playground 'de Groene Slof' ook wel bekend als het 'ST4R Court' aan de Fahrenheitstraat en op het basketballpleintje in het Vermeerpark. In 2010 bestaat deze tour uit 4 clinics per week. Iedere maandag op de Groene Slof en op vrijdag in het Vermeerpark. Van 13:30 tot 15:30 uur is er een uitdagende clinic voor de oudere jongeren, geleid door ex-international Daniel 'Chip' Jones. Vanaf 15:30 uur is er een clinic voor de jongeren jeugd t/m 12 jaar, waarbij kennismaken met basketball centraal staat. De clinics starten in 2010 op maandag 6 september en eindigen op vrijdag 28 oktober 2010. In de laatste week (25 t/m 31 oktober) zal op beide pleinen worden afgesloten met een eindtoernooi. Tijdens deze toernooien kan iedere deelnemer laten zien wat h ij of zij heeft geleerd en zijn er leuke prijzen te winnen. Voor meer informatie kan er gekeken worden op www.st4r.nl of op www.basketball.nl