Gemeente Diemen


Ontwerp structuurvisie vastgesteld

Diemen is een stedelijk dorp en moet dat ook blijven. Op een aantal punten is versterking geboden, met name op het gebied van de onderlinge verbindingen tussen de delen van Diemen. Dat is een belangrijke conclusie in het ontwerp van de structuurvisie, die het college van Burgemeester en Wethouders onlangs vaststelde. In die structuurvisie wordt een ruimtelijk toekomstbeeld tot 2040 geschetst

In de structuurvisie is uitgewerkt welke ruimtelijke ontwikkelingen Diemen in de toekomst te wachten staan en waar welke activiteiten plaats gaan vinden. Waar wordt nog woningbouw ontwikkeld, waar ligt de nadruk op natuur en recreatie en waar is juist bereikbaarheid en bedrijvigheid belangrijk, welke sociale verbanden willen we met ruimtelijke ingrepen versterken? Deze en andere vragen zijn aan de orde in de Structuurvisie. Die visie is vooral een richtinggevend document voor beleid en ruimtelijke plannen.

Stedelijk dorp
Het stedelijke karakter van Diemen zit in de nabijheid van Amsterdam en de goede toegang tot voorzieningen daar, maar ook in de hoge bebouwingsdichtheid en de diversiteit. Het dorpse karakter is vooral te vinden in de hechte sociale en culturele structuur en de dagelijkse voorzieningen in de wijken. De kleinschaligheid, de nabijheid van het landelijke gebied en het groen bevestigen die dorpse identiteit nog. Wat betreft het college is handhaving van het dorpse belangrijk, maar tegelijkertijd moet Diemen zich verder versterken. De reden is dat de Diemense wijken momenteel weinig samenhang vertonen, mede vanwege de doorsnijdingen met infrastructuur. Ook het groen en water in Diemen is behoorlijk versnipperd. Door dat soort zaken aan te pakken kan Diemen een ideale plek voor ontmoetingen blijven voor bewoners en bezoekers, ook regionaal.

Opgaven
In de structuurvisie wordt daarom een aantal ruimtelijke opgaven geschetst om de ambitie te realiseren. Het gaat dan om bijvoorbeeld het versterken van het bestaande stedelijke gebied, het intensiveren van het gebruik van het groen (m.n. het Diemerbos) en het benutten van de goede bereikbaarheid en bevorderen van het openbaar vervoer. Ook moet Diemen in 2040 duurzaam en energieneutraal zijn, het bedrijfsleven koesteren en de weinige cultuurhistorische plekken behouden. Voor deze opgaven zijn verschillende concrete uitwerkingen geformuleerd, zoals het versterken van de entrees van Diemen en de noord-zuid-as en de oost-west-as met o.a. het doortrekken van de Muidertrekvaart en tramlijn 9. Die oost-west as zou ook een regionale functie kunnen spelen in de ontsluiting van het Diemerbos. De stationsomgevingen in Diemen wil het college verlevendigen en voor een mogelijke IJmeerverbinding wil Diemen inzetten op ondergrondse aanleg. Verder is er een zoekgebied geformuleerd voor een strandje in De Diem en voor een aantal windmolens. Fietsverbindingen en -knooppunten moeten meer aandacht krijgen evenals ecologische routes.

Inspraak
Het ontwerp van de Structuurvisie is de afgelopen periode besproken met diverse belangengroeperingen en betrokkenen. Burgers hebben in verschillende stadia hun inbreng kunnen hebben. De gemeenteraad bespreekt de structuurvisie op 2 september. De ontwerp-structuurvisie staat vanaf 3 september gedurende zes weken open voor inspraak van belanghebbenden. Op donderdag 16 september vindt vanaf 17.00 uur in het gemeentehuis een inloopbijeenkomst plaats waarbij betrokken Diemenaren toelichting kunnen krijgen op de Structuurvisie en hun ideeën en bevindingen kunnen inbrengen. Ook op de Gemeentedag op 11 september a.s. zal de Structuurvisie prominent toegelicht worden. Het is de bedoeling dat de raad de structuurvisie in december 2010 vaststelt, nadat alle inspreekreacties bekend zijn.

De structuurvisie is hier te downloaden.

---