Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

SP: wat verdienen vervoersbedrijven aan vergeten uitcheckers OV-chipkaart?

De Gelderse SP-fractie wil weten hoeveel vervoersbedrijven verdienen aan reizigers die vergeten uit te checken met de OV-chipkaart. Uit een onderzoek van het Nederlands Dagblad blijkt dat een flinke groep reizigers vergeet om hun kaart uit te checken wanneer zij bus of trein verlaten. Daarmee blijven miljoenen per jaar op de plank liggen.

SP-statenlid en woordvoerder openbaar vervoer Alex Mink heeft enkele vragen ingediend bij het dagelijks provinciebestuur over de Gelderse situatie. Zo wil hij weten hoeveel reizigers op de provinciale bus- en treindiensten vergeten om uit te checken en hoeveel de vervoersbedrijven daarmee in theorie kunnen verdienen omdat veel reizigers vergeten om hun geld terug te vragen. Hij wil ook weten in hoeveel gevallen het om kapotte apparatuur in de bus of op het treinstation gaat.

Treinreizigers betalen 20 euro als ze instappen. Buspassagiers betalen 4 euro per instap. Deze bedragen worden aan het einde van de rit verrekend met het daadwerkelijke bedrag dat zij per rit kwijt zijn. Een paar keer vergeten om uit te checken kan een reiziger dus behoorlijk veel geld kosten.

Alex Mink: "het kan om kleine aantallen reizigers gaan maar zij laten samen een boel geld op de plank liggen. Reizigers moeten er nadrukkelijker op worden gewezen dat zij moeten uitchecken. Als zij dat vergeten, moeten ze alsnog de kans krijgen om snel hun geld terug te krijgen van de vervoersbedrijven. Ik wil graag weten hoeveel die bedrijven in theorie kunnen verdienen omdat reizigers vergeten om hun geld terug te vragen. De voorlichting daarover zou nog een stuk beter kunnen".