Gemeente Barneveld


College B&W stemt in met Detailhandelsvisie Voorthuizen

Het college van B&W van Barneveld stemt in met de Detailhandelsvisie Voorthuizen. De afgelopen periode heeft de handelsvisie ter inzage gelegen. In die periode heeft de gemeente acht reacties ontvangen. Deze reacties geven geen aanleiding om de handelsvisie op belangrijke punten aan te passen. Het college heeft de Detailhandelsvisie Voorthuizen naar de gemeenteraad gestuurd met het verzoek om de visie vast te stellen. Het college van B&W en de gemeenteraad van Barneveld hebben al eerder besloten om een nieuwe Detailhandelsvisie Voorthuizen op te stellen. Het onderzoek is op interactieve wijze uitgevoerd door het bureau Ecorys. Uit de conceptversie van de Detailhandelsvisie Voorthuizen blijkt, dat Voorthuizen een compleet pakket aan winkel- en horecavoorzieningen en evenementen biedt in een prettige ambiance. Dit maakt Voorthuizen tot een levendig en aantrekkelijk dorp voor inwoners uit Voorthuizen en omgeving én vakantiegangers. In de handelsvisie staat, dat het centrumaanbod in Voorthuizen moet worden versterkt. Daarvoor wordt een aantal aanbevelingen gedaan:

Identificatie van (her)ontwikkelingsmogelijkheden

De gemeente Barneveld brengt de (her)ontwikkelingsmogelijkheden in kaart om detailhandel, horeca en andere voorzieningen aan het bestaande winkelaanbod toe te voegen. Dat geldt zowel voor het kernwinkelgebied als de randen van Voorthuizen.

Koesteren en aantrekken van aansprekende winkelformules en ondernemers

De gemeente Barneveld moet zoeken naar functies, formules en ondernemers die het profiel versterken en zowel de vakantiegangers als de inwoners van Voorthuizen aanspreken. Het advies is om een evenwicht te zoeken tussen landelijk bekende formules (bij voorkeur geëxploiteerd door lokale ondernemers) en lokale of regionale spelers die kwaliteit en service/gastvrijheid hoog in het vaandel hebben staan.

Concentratie van horeca-met-terras

In de Detailhandelsvisie Voorthuizen wordt voorgesteld om de horeca met terrasfunctie zoveel mogelijk te concentreren op en rondom het Bunckmanplein en zonodig hiervoor de bestemming te verruimen.

Zwaardere inzet promotie en evenementen

De winkeliersvereniging moet, in samenwerking met de gemeente, meer aandacht schenken aan de promotie van het winkelgebied en de georganiseerde evenementen.

Verplaatsing van de vestiging van de Albert Heijn

De meeste inspraakreacties hadden betrekking op de voorgenomen verplaatsing van Albert Heijn uit het centrum naar de nieuwbouwwijk Blankensgoed. De huidige vestiging van Albert Heijn aan de Hoofdstraat is te klein en moet worden uitgebreid. De huidige locatie is daarvoor te klein, niet in het minst vanwege de aan- en afvoer van goederen. De gemeente Barneveld heeft gezocht naar alternatieve locaties, waarbij de locatie in Blankensgoed - onder voorwaarden - als beste uit de bus kwam. De gemeente heeft deze keuze besproken met de klankbordgroep, waarin vertegenwoordigers van het Hoofdbedrijfsschap Detailhandel, Plaatselijk Belang Voorthuizen, Ondernemersvereniging Voorthuizen en de Kamer van Koophandel zitting hebben.

Het college van burgemeester en wethouders vindt, dat de verplaatsing van Albert Heijn naar Blankensgoed de beste optie is om de uitbreiding van de supermarkt mogelijk te maken. De verplaatsing van de supermarkt zal gevolgen hebben voor het kernwinkelgebied. Daarom wil de gemeente Barneveld als één van de voorwaarden een andere publiekstrekker op de huidige locatie van Albert Heijn vestigen, zodat ook in de toekomst sprake is van een levendig en levensvatbaar kernwinkelgebied.

Uitvoeringsprogramma

In de Detailhandelsvisie Voorthuizen worden ook afspraken gemaakt over de verantwoordelijkheden van de gemeente en de winkeliersvereniging. De gemeente (in samenwerking met de winkeliersvereniging en Plaatselijk Belang Voorthuizen) is vooral voorwaardenscheppend. De winkeliers, verenigd in de winkeliersvereniging, bevorderen vooral het (economisch) functioneren van het winkelgebied.

Raadsbehandeling

De gemeenteraad behandelt de Detailhandelsvisie Voorthuizen op dinsdag 28 september 2010. De vergadering begint om 19.30 uur. De handelsvisie wordt ook besproken tijdens één van de commissievergaderingen. Het is nu nog niet bekend in welke commissievergadering de handelsvisie aan de orde komt.