Watersportverbond - KNWV

Daphne van der Vaart stijgt naar derde plaats

dinsdag 24 augustus 2010

Zeilster Daphne van der Vaart is op stoom tijdens de Jeugd Olympische Spelen in Singapore. De 16-jarige uit Rijpwetering behaalde in race negen, tien en elf een eerste, tweede en vierde plaats, zodat ze een dag voor het einde op de derde plaats in het klassement staat.

âDat was een lekker dagjeâ, zei coach Gea Jutjens. Van der Vaart kende dinsdag in de eerste twee races op het National Sailing Centre van Singapore een sterke start. In de eerste race leidde ze al bij de bovenboei, waarna de voor de wind haar voorsprong gestaag uit wist te breiden en ruim als eerste over de finish kwam.

Ook in de tweede race was Van der Vaart goed weg en zeilde ze een goede race. Beneden koos ze de juiste boei ten opzichte van de wind, waardoor ze van plaats vier ineens de leiding nam. âAlleen was dit de eerste keer dat ze voor de wind niet het gevoel had dat ze de snelste wasâ, zei Jutjens. Van der Vaart zag dan ook de zeilster uit Singapore voorbijsteken en moest genoegen nemen met de tweede plaats.
In de derde race kende de Zuid-Hollandse een minder scherpe start. âZe zakte er tussenuitâ, vertelt Jutjens, die vervolgens haar pupil zich knap zag herstellen. âZe kwam als tiende bij de bovenboei en klom langzaam naar boven. Voor de wind ging het daarna weer erg hard, zodat ze kon oprukken naar de vierde plaats.â

âBeter kan nietâ, vond Jutjens van de voorlaatste dag van het
zeiltoernooi. âZe staat nu derde, op nog maar drie punten van de nummer twee. Dat waren er vanochtend nog drieëntwintig, toen stond ze nog vijfdeâ. Morgen sluit het zeiltoernooi af met een medalrace. âHet is eigenlijk geen medalrace, meer een finaleraceâ, legt Jutjens uit. âHet hele veld mag meevaren en de wedstrijd mag niet worden afgetrokken. Dus er kan nog wat gebeuren.â

Badloe
Kiran Badloe liet de racedag van vandaag lopen. De windsurfer uit Lelystad heeft wat last van zijn schouder en hield een dag rust. In de finalerace van woensdag zal hij wel van start gaan.

Just van Aanholt (AHO) heeft de weg naar de medailles weer gevonden. Na een moeizaam middenstuk heeft hij nu een eindsprint ingezet. Voor de medalrace van morgen, morgenochtend vroeg Nederlandse tijd, staat hij nu 4e met uitzicht op een medaille.

Foto's NOC*NSF: Coach Gea Jutjens (boven)/Daphne in de sleep (onder)

www.nocnsf.nl/jeugdOS2010.

Uitslagen meisjes Byte CII

Slideshow Jeugd Olympische Spelen

http://jeugdos2010.hyves.nl/

www.singapore2010.sg

http://www.youtholympicgames.org/tv_live.asp (live beelden vanuit de organisatie)