MKB-Nederland

TNO maakt onderzoek voor bedrijfsleven toegankelijker

24 augustus 2010
TNO maakt onderzoek voor bedrijfsleven toegankelijker

Bedrijven die opdrachten willen laten uitvoeren bij TNO, een onafhankelijke onderzoeksorganisatie, krijgen binnenkort te maken met toegankelijkere voorwaarden. Eind vorige week stuurde minister Van der Hoeven van Economische Zaken een brief naar TNO waarin zij haar goedkeuring uitspreekt voor de nieuwe Algemene Voorwaarden die de kennisinstelling in haar plan van aanpak schetst. `De toegankelijkheid en leesbaarheid zijn door directer taalgebruik sterk toegenomen.'

Voor het formuleren van deze nieuwe voorwaarden heeft TNO gebruik gemaakt van een onderzoek van technologiebranches FHI en FME (in samenwerking met MKB-Nederland / VNO-NCW en ondersteund door FOCWA), naar opdrachten van bedrijven aan kennisinstellingen en de problematiek rondom intellectuele eigendom. Het gaat daarbij niet alleen om onderzoeksopdrachten, maar ook om ontwikkeling, testen e.d. Uit het hierboven genoemde onderzoek bleek dat met name het mkb moeite had om toegang te krijgen tot de kennisinstellingen, door onder andere de structuur en tekst van de Algemene Voorwaarden.

TNO zal haar Algemene Voorwaarden niet alleen in vorm aanpassen, maar ook in inhoud. Zo krijgen bedrijven een sterkere onderhandelingspositie en blijven de Intellectueel Eigendomsrechten van eigen kennis bij de opdrachtgever berusten. Ook zullen er meerdere overlegmomenten worden ingevoerd.

FHI, FME, MKB-Nederland en VNO-NCW zijn tevreden over het bereikte resultaat tot nu toe. TNO en het bedrijfsleven zullen de nieuwe voorwaarden monitoren in de praktijk en zo nodig aanpassen.