Universiteit Twente

Energievisie Universiteit Twente

2020: 30% minder energie

24 augustus 2010

De UT en energie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dagelijks zijn vele UT-ers op verschillende terreinen actief bezig met onderwijs en onderzoek op gebied van energie. Vanwege de grootte van de Campus is de UT grootverbruiker. Zo verbruikte de UT in 2009 al ruim 28 miljoen KWh aan alleen elektriciteit. Dit is vergelijkbaar met het jaarlijks energieverbruik van 8163 huishoudens. Alle reden om hier bewust mee om te gaan. Het CvB heeft daarom onlangs de volgende energievisie onderschreven:

"De Universiteit Twente is een ondernemende universiteit die haar maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus neemt. Haar energiebeleid is daarom vooruitstrevend, met ruimte voor innovatieve maatregelen, welke zij in samenwerking met in- en externe stakeholders realiseert".

In de praktijk houdt dit in dat de UT actief bezig is om haar energieverbruik te verminderen en te onderzoeken op welk wijze zij gebruik kan maken van duurzame energiebronnen. Door ondertekening van de Meerjaren Afspraak Energie-efficiëntie heeft de UT zich gecommitteerd aan een jaarlijkse energiebesparing van gemiddeld 2%. Dit houdt in dat de UT in 2020 30% energie wil besparen. 20% uit energieverbruik en 10% te realiseren door bijvoorbeeld duurzame inkoop of verduurzaming van het vervoer (woon-werk en zakelijk verkeer).

Het FB en PA&O zijn de trekkers hiervan. Maar dit gebeurt in nauwe samenwerking met verschillende vakgroepen. Waar mogelijk past de UT de kennis uit onderzoek en onderwijs toe in haar bedrijfsvoering. Voorbeelden hiervan zijn o.a. te vinden in deze nieuwsbrief en in het komende jaar zijn er op dit terrein nog vele andere interessante ontwikkelingen te verwachten.