Gemeente de Waard


Educatief ongeval op Fortuynplein

Educatief ongeval Fortuynplein

Op het Fortuynplein te Groot-Ammers zagen honderden scholieren, ouders en geïnteresseerden maandagavond 23 augustus een in scene gezet ongeval gebeuren. Het ongeluk was de aftrap van de regionale campagne voor verkeersveiligheid De scholen zijn weer begonnen. Te zien was hoe een auto-ongeluk geënsceneerd werd en hoe de hulpdiensten vervolgens de slachtoffers bevrijdden.

Het ongeluk dat in scène werd gezet, was bedoeld om de verkeersveiligheid onder de aandacht te brengen. Twee kinderen fietsten samen van school naar huis. Doordat ze met elkaar in gesprek waren, letten ze niet ze niet goed op het verkeer en maakten ze onverwachte bewegingen. Een achter hen rijdende automobilist, moest hierdoor uitwijken en botste daardoor op een geparkeerde auto. Politie, ambulance en brandweer rukten uit om het slachtoffer te bevrijden.

De actie werd georganiseerd door de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Drechtsteden, in samenwerking met de gemeente Dordrecht, politie, brandweer, ambulancedienst en Veilig Verkeer Nederland.

De jaarlijkse campagne is belangrijk, vindt Riet van Schooneveld, regionaal contactpersoon van veilig Verkeer Nederland. "Het is bekend dat na de zomervakantie een groter percentage kinderen en jongeren omkomt in het verkeer. Scholieren zijn kwetsbaar en we hopen met deze actie mensen wakker te schudden. De vakantie is een rustige periode, maar daarna wordt het drukker in het verkeer en moeten weggebruikers weer aan elkaar wennen." Niet alleen volwassenen moeten wakker worden geschud met de actie; ook de kinderen. "Met het geënsceneerde ongeluk willen we hen laten zien dat door één seconde onoplettendheid er iets kan gebeuren."

Van Schooneveld denkt dat de campagne helpt om het aantal jonge verkeersslachtoffers terug te dringen. "Het is moeilijk meetbaar, er is nooit cijfermateriaal over of zo'n actie helpt. We houden deze campagne elk jaar ergens anders in de regio en we kunnen zeggen dat het totaal aantal jonge slachtoffers nog steeds terugloopt. Dat heeft onder meer met deze actie te maken. De verkeersintensiteit is met de jaren toegenomen en daarom willen we het gedrag van mensen beïnvloeden."

Ook wethouder Van Gelder onderstreept het belang van de campagne. "In de eerste drie maanden na de zomervakantie vinden de meeste ongelukken plaats. Op de een of andere manier vergeten mensen na de vakantie hoe ze goed moeten rijden. Eén op de drie ongelukken gebeurt op weg van huis naar school of andersom. De campagne roept automobilisten op om in voorzichtig te rijden en dat geldt ook voor fietsende kinderen."

Aan het eind van de scene kwam de ambulance terug met het slachtoffer om de kinderen nog te laten zien dat het allemaal nep was. Vrolijk stapte het slachtoffer uit om nog even naar het publiek te zwaaien. Bij vertrek konden de kinderen hun uitnodigingskaart inleveren voor een presentje, een fietsbel. Met veel gebel kwam het evenement tot een einde.