Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 24 augustus 2010

Winkelpanden fors hoger gewaardeerd
Veel gemeenten verhogen WOZ-waardering

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) heeft de afgelopen maanden steeds meer klachten ontvangen over winkelpanden die door de gemeente fors hoger worden gewaardeerd. De RND maakt zich zorgen over deze ontwikkeling. Zeker in de huidige economische situatie is het onverantwoord om winkeliers op te zadelen met fors hogere lasten. De RND heeft winkeliers geadviseerd om de WOZ-aanslagen extra kritisch te bekijken en zo nodig bezwaar te maken.

Opvallend is dat dit keer niet de OZB-tarieven sterk zijn verhoogd, maar juist de waarderingen van winkelpanden. RND ontvangt jaarlijks klachten over de wijze waarop winkelpanden worden gewaardeerd. Dit jaar zijn er echter nog veel meer klachten over ontvangen, waarbij het in veel gevallen een stijging van tientallen procenten betreft.

In veel gemeenten hebben winkelbedrijven te maken met WOZ-waarderingen die oplopen van 20 tot 60 procent. Er zijn zelfs uitschieters van meer dan 75 procent geconstateerd.

Het lijkt erop dat veel gemeenten op zoek zijn naar extra middelen en proberen deze via hogere WOZ-waarderingen binnen te krijgen. Voor winkelpanden die in de ogen van de gemeente zijn ondergewaardeerd ligt een forse verhoging in het verschiet. Bezwaarmaken kan winkeliers veel geld besparen. Bezwaren worden regelmatig gegrond verklaard.

Huisvestingslasten zijn voor winkeliers een grote kostenpost. Niet alleen de huurprijzen, maar ook veel lokale lasten zijn de afgelopen jaren fors verhoogd. Zo zijn OZB-tarieven, rioolheffingen en waterschapslasten fors gestegen. Daarnaast zijn winkeliers geconfronteerd met een sterke stijging van de servicekosten voor het onderhoud van winkelcentra. De RND constateerde eerder al dat veel servicekosten door verhuurders onterecht worden doorbelast aan de winkeliers.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 20.000 vestigingen, 300.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van ¤ 40 miljard. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.


Noot voor redacties



Ingezonden persbericht