Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Uitbetaling tegemoetkoming arbeidsongeschikten in september

De Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) omvat onder meer jaarlijkse financiële tegemoetkomingen voor mensen die arbeidsongeschikt zijn. Veel mensen die recht hebben op zo'n tegemoetkoming kunnen uitbetaling in september tegemoet zien.

financiele tegemoetkoming Arbeidsongeschikten die niet (meer) werken hebben de tegemoetkoming inmiddels al ontvangen. Arbeidsongeschikten die nog (gedeeltelijk) aan het werk zijn kunnen de tegemoetkoming in september tegemoet zien.

Eisen
Een arbeidsongeschikte werknemer krijgt de tegemoetkoming als hij per 1 juli 2010 aan de volgende eisen voldeed:

* Hij of zij ontving een arbeidsongeschiktheidsuitkering van het UWV (een WAO-, WAJONG-, WIA-, of WAZ-uitkering).
* Hij of zij was voor minimaal 35 procent arbeidsongeschikt verklaard.

* Hij of zij was verzekerd voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Iedereen die in Nederland woont of werkt is hier automatisch voor verzekerd.

Hoeveel en wie betaalt?
De tegemoetkoming omvat een bedrag van EUR 350 netto. Deze geldsom is bedoeld als compensatie van extra kosten die de arbeidsongeschikte werknemer maakt vanwege zijn handicap of chronische ziekte. De werkgever is in dit verband een soort 'doorgeefluik': het UWV stort het bedrag aan de werkgever, die het doorstort naar de rekening van de arbeidsongeschikte werknemer.
24 augustus 2010