Ingezonden persbericht


Postbus 9520
2300 RA Leiden
info@vrouwenrecht.nl
www.vrouwenrecht.nl

PERSBERICHT Leiden, 24 augustus 2010

Aparte positie huishoudelijke personeel onhoudbaar

De Regeling Dienstverlening aan huis is strijdig met internationaalrechtelijke verplichtingen. Dit is een van de conclusies van het boek Een baan als alle andere?! De rechtspositie van deeltijd huishoudelijk personeel. Het boek is recentelijk uitgegeven door de Vereniging voor Vrouw en Recht Clara Wichmann (VVR). De auteurs Leontine Bijleveld en Eva Cremers bespreken de marginale sociale bescherming van huishoudelijk personeel in Nederland en toetsen deze aan internationale regelgeving en aan jurisprudentie.

'Deeltijd huishoudelijk personeel' staat voor de groep werknemers die op minder dan vier dagen bij een particuliere werkgever in dienst is en huishoudelijk werk, persoonlijk verzorging of verpleging verricht. Deze groep werknemers bestaat voor ten minste 95 procent uit vrouwen. Het gaat bijvoorbeeld om huishoudelijke hulpen, werksters, kinderoppassen, alfahulpen, pgb-zorgverleners, verpleegkundigen. Schattingen over de omvang van deze groep in het formele en informele circuit lopen uiteen van 340.000 tot 1,2 miljoen.

Deze vrouwen hebben een slechtere rechtsbescherming dan andere werknemers. Ze hebben bijvoorbeeld minder ontslagbescherming en slechts gedurende zes weken recht op loondoorbetaling bij ziekte, in plaats van twee jaar zoals andere werknemers. Ze zijn bovendien niet verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen, waardoor ze geen recht op een werkloosheids- of arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben.

De uitzonderingspositie van deeltijd huishoudelijk personeel in het sociaal recht staat thans bekend onder de naam Regeling Dienstverlening aan huis. Het betreft niet alleen particuliere dienstverlening maar ook geïndiceerde zorg krachtens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De overheid biedt deze zorg onder meer via een persoonsgebonden budget (PGB) waarmee de zorgvrager zelf iemand inschakelt. De geringe rechtsbescherming maakt deze werknemers relatief goedkoop.

Een baan als all andere?! De rechtspositie van deeltijd huishoudelijk personeel is een uitgebreid naslagwerk, waarin de historische achtergronden en rechtvaardigingen door de wetgever aan de orde komen. Het nationale en internationale juridische kader wordt besproken. De auteurs nemen ook het politieke debat over de toekomst van de markt van persoonlijke dienstverlening onder de loep. Ze wijzen op aanknopingspunten voor normalisering en daarmee voor een volwaardige rechtspositie van deeltijd huishoudelijk personeel.