Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Vragen van de leden Van Dam en Dikkers (beiden PvdA) aan de Minister van Buitenlandse Zaken

betreffende de recente massale verkrachtingen van vrouwen in Oost-Congo (1).


1. Is het volgens uw informatie correct dat verkrachting in de regio Walikale helaas regelmatig voorkomt, maar dat dergelijke grootschalige en georganiseerde verkrachtingen ongebruikelijk zijn, zoals de NY Times optekent?


2. Zijn er recent in het gebied meer incidenten geweest die erop kunnen wijzen dat grootschalige georganiseerde verkrachtingen als 'wapen' worden ingezet in de strijd tussen het Congolese leger en rebellengroeperingen?


3. Is het u bekend op basis waarvan de VN de FDLR beschuldigen van het begaan van deze misdaden? Is sprake geweest van een onderzoek op basis waarvan de VN tot deze conclusie zijn gekomen?


4. Zijn in dit gebied door Nederland (mede) gefinancierde activiteiten die moeten bijdragen aan het tegengaan van seksueel geweld of aan het opvangen van de slachtoffers? Zijn deze slachtoffers bereikbaar voor die initiatieven?


5. Wordt van Rwandese leden van de FDLR die willen terugkeren naar Rwanda en daar willen reïntegreren (via programma's die mede door Nederland worden gesteund) onderzocht of zij wellicht betrokken zijn geweest bij dergelijke misdaden?


6. In hoeverre is het gebied in de regio Walikale onder controle van het Congolese leger, de FARDC?


7. Kunt u een schatting maken van het deel van de mijnbouw in het gebied die wordt gecontroleerd door de FARDC en door rebellengroeperingen als de FDLR?


8. In hoeverre bestaat er in dit gebied toezicht op de mijnbouw en controle op de grondstoffenstromen? Is er sprake van ontwikkeling daarin? Is er iets bekend van de arbeidsomstandigheden en de verdeling van inkomsten van mijnen die door (divisies van) de FARDC gecontroleerd worden?


9. Is het correct dat een basis van MONUC op iets meer dan 30 km afstand ligt van de dorpjes waar de bewuste aanval heeft plaatsgevonden?


10. Is bekend wanneer bij MONUC bekend werd dat de dorpjes 'bezet' waren en dat deze afschuwelijke misdaden daar werden gepleegd?


11. Is MONUC in dit gebied voldoende toegerust om burgers te beschermen, conform het aan MONUC verleende mandaat? Zo nee, wat zou er volgens u nodig zijn om MONUC daartoe beter toe te rusten?


12. Acht u verder onderzoek van deze gebeurtenissen nodig en zo ja, zult u daar bij de VN en de Congolese regering op aandringen?

(1) zie NY Times d.d. 22 augustus 2010 "At least 150 wonen tapes in weekend raid in Congo."