Gemeente Utrecht


2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
82 Vragen van mevrouw A.H. de Boer
en de heer J.L. Ravesteijn
(ingekomen7 juli 2010
en antwoorden door het college verzonden op 24 augustus 2010)


Cartesius werd op 8 december 2009 failliet verklaard. Zowel in de commissie als in de raad zegde de wethouder toe uit te zoeken op hoeveel maanden vangnetsubsidie de bij het faillissement betrokken werknemers nog recht hadden en om alles in het werk te stellen deze werknemers - met behoud van hun eventuele resterende vangnetsubsidie - bij een andere werkgever te plaatsen.

In de brief van het college van 8 juni 2010 is te zien dat voor een grote groep werknemers - 85 van de 185 personen - doorbemiddeling naar een andere werkgever uiteindelijk niet gelukt is. Deels vanwege arbeidsongeschiktheid (45 personen), maar 40 mensen zijn gewoon beschikbaar.

Dit is voor GroenLinks aanleiding de volgende vragen te stellen:

1. Welke stappen heeft het college ondernomen om degenen die werkzaam waren via de vangnet- of vangnetplusregeling alsnog bij een andere werkgever te plaatsen;

15 januari 2010 liep de exclusiviteit af en zijn andere organisaties benaderd die mogelijk belangstelling hadden voor overname van medewerkers in de vangnet- en vangnetplusregeling. Belemmerende factor was dat voor een groot deel van de groep de vangnetsubsidie binnen een afzienbare periode zou aflopen. Dit heeft dan ook slechts in enkele gevallen geleid tot een positieve bemiddeling. Daarnaast zijn de medewerkers met een traject "nazorg" opgepakt door het re-integratiebedrijf voor verdere bemiddeling.

10 Van de 40 medewerkers waren regulier in dienst bij Cartesius als leiding of ondersteunend personeel. De gemeente heeft voor deze medewerkers geen verplichtingen.

Van belang is op te merken dat niet iedere Cartesius werknemer ten tijde van het faillissement open stond voor bemiddeling naar een andere werkgever hetgeen doorbemiddeling heeft bemoeilijkt.

2. Vindt het college dat het met deze inspanningen heeft voldaan aan de belofte alles in het werk te zullen stellen om deze groep elders te herplaatsen?

Ja wij konden in dat stadium niet meer bereiken dan we bereikt hebben.
Achteraf terugkijkend hadden we mogelijk scherpere eisen aan de curator kunnen formuleren met het oog op de onderhandelingen met overnamepartijen. Het blijft evenwel koffiedik kijken of - als we de mobiliteitspool voor de zwakkere groep als harde voorwaarde hadden gesteld bij overname van de sterkere groep - de overnamepartij geïnteresseerd zou zijn gebleven en tegen welke prijs.De bemiddelbaarheid van de restgroep is nu eenmaal niet groot.

3. Zo nee, wat gaat de gemeente nog ondernemen om de resterende groep ex-werknemers van Cartesius aan het werk te helpen?

Op dit moment kennen wij geen concrete gevallen van ex-werknemers die onze hulp nodig hebben.
Zijn die er wel, dan kunnen zij vanzelfsprekend een beroep op ons doen om hun mogelijkheden nader te bekijken.

Voor 23 van de 26 vangnetters is de termijn van loonkostensubsidie inmiddels verstreken.

4. Is het college bereid deze groep - in elk geval op het moment dat zij opnieuw in de bijstand komen - een aangepast re-integratietraject te leveren waarin rekening wordt gehouden met de werkervaring die zij bij Cartesius hebben opgedaan (maatwerk)?

Ja. Bij iedere nieuwe WWB-er wordt een inschatting gemaakt of en zo ja welktraject het beste past op basis van arbeidsverleden, opleiding en talenten.

5. Is er over de re-integratie van deze groep én over de re-integratie van degenen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn op dit moment overleg met het UWV?

Zo nee, waarom niet?

Niet over deze groep specifiek. Wel vindt er tussen SoZaWe en het UWV overleg plaats om de samenwerkingsmogelijkheden te verkennen (bijvoorbeeld warme overdracht van WW-ers naar WWB-ers)op de Werkpleinen. Sinds 1 januari 2010 wordt ook de WAJONG- en WIA-dienstverlening op de werkpleinen uitgevoerd. Zoals bekend zullen de visie en het beleid op de onderkant van de arbeidsmarkt zijn weerslag krijgen in de komende maanden uit te brengen participatienota.

Tot slot: voor een aantal mensen was door Cartesius vastgesteld dat zij aangewezen waren op werk via de Wsw. De huidige overnamepartij zal deze mensen - indien zij dat wensen - begeleiden richting indicatiestelling Wsw.


---- --