Gemeente Utrecht


2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
92 Vragen van de heer J.J. Rijpma
(ingekomen 5 augustus 2010
en antwoorden door het college verzonden op 24 augustus 2010)


In een artikel van Binnenlands Bestuur (http://www.binnenlandsbestuur.nl/sportclubs-in-nood-door-btw-actie-fiscus.201501.lynkx) van 1 juli 2010 wordt melding gemaakt van sportclubs die in de problemen komen door een landelijke actie van de Belastingdienst om stichtingen en verenigingen te controleren. In de lokale verenigingen gaan veel sponsorgelden om. Hierover wordt meestal geen BTW betaald, terwijl dit vaak wel zou moeten. Volgens het artikel is dit echter "zelden kwade opzet". Veelal is de oorzaak hiervan dat de vrijwilligers die bij deze clubs actief zijn geen of onvoldoende kennis hierover hebben. De naheffing en boetes kunnen echter in de tonnen lopen, waardoor een financiele strop dreigt voor de clubs.

Naar aanleiding hiervan heeft de VVD-fractie de volgende vragen:
1. Is het college bekend met het artikel van Binnenlands Bestuur van 1 juli 2010?
Ja.

2. Speelt deze problematiek ook bij sportclubs in Utrecht? Zo ja, is het college bereid de raad te rapporteren bij welke sportclubs dit speelt? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?
De gemeente (en de VSU) hebben tot nog toe geen enkel signaal bereikt van de Utrechtse sportverenigingen over deze problematiek.

3. Is het college bereid Utrechtse sportclubs door middel van bijvoorbeeld de VSU / verenigingsondersteuning actief te informeren over de regels van de fiscus, zoals het bijhouden van een goede BTW-administratie en de mogelijkheden tot verlening van (gedeeltelijke) vrijstelling?
Het college is bereid via de VSU bij de Utrechtse sportverenigingen na te gaan of deze problematiek voorkomt. Is dat het geval, dan zal de VSU hen informeren over de regels van de fiscus en zo nodig ondersteuning bieden. Vanaf woensdag 11 augustus 2010 staat er op de website van de VSU een mededeling (http://www.sportutrecht.nl) hierover. Tevens is er in de laatste nieuwsbrief van de VSU aandacht aan besteed.


---- --