Ingezonden persbericht


Westfriese Waterweken 2010
Editie Hoorn/Koggenland

Westfriese Waterweken is een spetterend evenement waarbij genieten van allerlei activiteiten in, aan en op het water van West-Friesland vooropstaat.

In augustus staat West-Friesland helemaal in het teken van de Waterweken. Een uniek evenement dat plaatsvindt in vier historische watersteden. De hele maand organiseren Hoorn, Enkhuizen, Medemblik en Schagen een scala aan evenementen voor jong en oud, voor elk wat wils. Het programma kent vier centrale thema's: nautisch, culinair, muzikaal en theater. Deze thema's komen in de vier steden zichtbaar en herkenbaar terug in de programmering. Daarnaast zijn er ook vele andere hoogtepunten die passen bij de eigen identiteit van de steden. Maar er is natuurlijk nog veel meer te beleven: het volledige programma staat op www.westfriesewaterweken.nl.

Op 29 augustus organiseert de gemeente Koggenland een fiets-vaar-wandeltocht waarin de thema's van de Westfriese Waterweken terugkomen. Natuurlijk op, aan en rond het water van Westfriesland.

De laatste week van augustus is de beurt aan Hoorn om de Westfriese Waterweken af te sluiten. De gemeente Hoorn heeft haar uiterste best gedaan om een waar spektakel op touw te zetten. In het kort ziet het programma er als volgt uit:

Programma:

Vrijdag 20 tot en met vrijdag 27 augustus:
WK Zeilen voor de Tempest WSV Hoorn

Woensdag 25 augustus
10.00-17.00 uur Woensdagmarkt: Hoorn op Rolletjes binnenstad

Donderdag 26 tot en met zondag 29 augustus:
11.00 - 17.00 uur Waterkampioen 2e Handsdagen binnenhaven/Korenmarkt 18.00 - 23.00 uur Culinair aan de Kade Restaurant Bontekoe

Donderdag 26 augustus
20.00 - 22.00 uur NH Jeugd fanfare orkest feesttent Baatland 20.00 - 22.00 uur Theatervloot Houten Hoofd

Vrijdag 27 augustus
20.00 - 24.00 uur Made in Hoorn (Muziek uit Hoorn) Feesttent Baatland

Zaterdag 28 augustus
10.00 - 17.00 uur Proef & Ontdek Mooi Hoorn binnenstad 11.00 - 17.00 uur Waterweek anno 1900 Veermanskade (plein) 11.00 - 17.00 uur Kinderwaterattracties Baatland 11.30 - 17.00 uur Drakenbootrace Baatland
12.00 - 17.00 uur Shantykoren en muzikanten havengebied 20.00 - 24.00 uur Feestavond m.m.v. de Party Piano's Feesttent Baatland

Zondag 29 augustus
10.00 - 17.00 uur Proef & Ontdek Mooi Hoorn binnenstad 11.00 - 17.00 uur Waterweek anno 1900 Veermanskade (plein) 11.00 - 17.00 uur Kinderwaterattracties Baatland 12.00 - 17.00 uur Hoorn op Zondag (koopzondag) binnenstad 12.00 - 17.00 uur Shantykoren en muzikanten havengebied 13.00 - 16.00 uur Reaal Straattennis Roode Steen 13.00 - 16.00 uur Verteldag theater Het Pakhuis 14.00 - 15.00 uur Badeendjesrace Nieuwendam/Appelhaven 16.15 - 18.00 uur Kinderdisco m.m.v. Oscar Lumi feesttent Baatland 18.00 - 24.00 uur De avond van de Tempelier feesttent Baatland

WK Zeilen:

WSV organiseert van 20 tot en met 27 augustus het wereldkampioenschap zeilen voor de Tempest. De wedstrijden worden gezeild op het Markermeer en met de heersende winden in augustus gaat dit zeker spectaculaire beelden opleveren. De Tempest is een snelle tweepersoons openkielboot met trapeze en spinnaker. Het ontwerp uit 1965 van Ian Proctor was zeer vooruitstrevend en in Medemblik werd de boot verkozen tot Olympische klasse. In 1972 en 1976 werd de boot Olympisch gezeild. Op dit moment wordt er als internationale klasse in een tiental landen actief wedstrijden mee gezeild. De boot is bijna 7 meter lang en weegt 450 kilo. Daarmee gaat de boot al snel over het water glijden. Er worden 50-60 boten verwacht uit Engeland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Antigua en uiteraard ook uit Nederland.

Hoorn op Rolletjes:

De laatste woensdagmarkt alweer van dit jaar. Vandaag staat alles op wielen centraal. Op de Roode Steen en op het Grote Noord is een oldtimershow. Voorafgaand aan de show is er een rondrit door de regio en vanaf 11.00 uur staan vele bolides te blinken in de Hoornse binnenstad. Op de Nieuwstraat is er voor de kinderen een quadparcours. En natuurlijk is er ook weer een gezellige markt met brocante, curiosa, kunst, boeken, huisvlijt en nog veel meer.

Waterkampioen 2e handsdagen:

In nauwe samenwerking met de ANWB en Yachtfocus wordt voor de tweede maal een grote tweedehands botenbeurs georganiseerd in de historische Hoornse binnenhaven. Hiertoe wordt de anders zo druk door passanten bezochte haven speciaal gereserveerd. Op woensdag is het aanbrengdag en op maandag vertrekken alle schepen weer, al of niet met een nieuwe eigenaar. Tijdens de zaterdag en de zondag wordt er ook een beurs georganiseerd voor trailerbare boten, deze krijgen een plekje op een van de kades.

Theatervloot:

Bijzondere schepen zoals o.a. de grootste koftjalk van Nederland 'de Schuttevaer' (anno 1910) en de stevenaak Egberdina vormen het sfeervolle decor voor de korte voorstellingen van de Theatervloot. Aan boord van de schepen bezoekt men op één avond drie bijzondere en totaal verschillende optredens. De optredens voor deze intieme theateravonden worden in iedere haven steeds door andere artiesten verzorgd waaronder cabaret door Geen Familie, kleinkunstenaar Niels van der Gulik en een miniversie van de muziektheatervoorstelling Carmen.
De eerste voorstelling begint om 19.30 uur, de laatste voorstelling eindigt om 22.30 uur. Toegangsprijs voor drie unieke voorstellingen: E 20,00 p.p. Tussen de voorstellingen door is er zeker tijd voor een hapje en drankje (niet inbegrepen) aan boord, of op de kade. Eén ding is zeker, de theatervloot biedt een zeer afwisselend programma in een originele omgeving. Gezien het gelimiteerde aantal plaatsen is reserveren noodzakelijk: www.theatervloot.nl of via 0228 312076

Muziekprogramma:

Er is buitengewoon veel aandacht geschonken aan de samenstelling van een attractief en voor iedereen toegankelijk muziekprogramma. Op de donderdag beginnen we met het NH Jeugd fanfareorkest. Dit 54 koppige orkest brengt onder leiding van de vermaarde Lieuwe de Jong een zeer divers repertoire op hoog niveau. De leden van dit orkest excelleren op hun instrument dit ondanks hun leeftijd die tussen de 12 (!) en 25 jaar ligt.

Het entertainment op vrijdagavond 27 augustus is helemaal in Hoornse handen. De bekendste Hoornse acts en artiesten zullen hun medewerking verlenen aan deze avond. Zoals Lyda and the Shakers, bekend en berucht in Hoorn. Zij spelen alleen de allerbeste nummers uit de sixties en seventies dus gegarandeerd super vette bluesnummers en swingende rock n roll! Laat u betoveren door Lijda Wiltenburg en haar mannen.

Nick Dekker is misschien wel de bekendste zanger van Hoorn en omgeving. Hij is veelvuldig te bewonderen als zingende barkeeper in zijn cafe JP Coen. Vanavond is hij te bewonderen als gastheer van deze Hoornse muziekavond en zal hij uiteraard het publiek in de tent trakteren op een flinke dosis meezingers, disco knallers en gevoelige ballads. Misschien zingt hij ook nog wel zijn laatste single "vanavond gaan we uit" voor u!

Zaterdagavond spelen de Party Piano's de tent plat. 2 Pianisten en 1 drummer dagen elkaar uit tot een muzikale confrontatie vol swingende tophits. Iedere pianist heeft de klasse van zang, entertainment en pianospel in zijn vingers. Door het aanvragen van verzoeknummers bepalen de aanwezigen in belangrijke mate de richting van het optreden en daarmee de sfeer op het feest. Meezingen, dansen en uit je dak gaan, dat is waar de muzikanten hun publiek toe uitdagen. En daarbij schromen ze niet om midden tussen het publiek of staand op de piano's de meest swingende nummers ten gehore te brengen. FEEST!

Op zondag is het disco en feesten geblazen. En ook hier zijn de jongere bezoekers niet vergeten. Speciaal voor hun is er kinderdisco met medewerking van DJ Oscar Lumi. 's Avonds gaat het dak eraf met Discofever; The wetter than wet edition. Een keur van bekende DJ's en bands blablabla.

Op de zaterdag en de zondag wordt het in het havengebied extra gezellig gemaakt met shantykoren en muzikanten.

Waterweek anno 1900:

Terug in de tijd gaan we op de Veermanskade. Omdat Hoorn van oudsher nauw verbonden was de visserij en haar nevenbedrijven wordt op de zaterdag en de zondag een deel van deze activiteiten uitgebeeld met behulp van Stichting De Hoornse Schouw. U kunt daar zien hoe in vroeger tijden de zeilen werden gemaakt, op welke wijze touwen werden geslagen en u kunt proeven van heerlijke botjes die bereid worden volgens de aloude traditie. Daarnaast is het mogelijk om een vaartochtje te maken met de varende monumenten die de stichting rijk is, waaronder 2 authentieke en zorgvuldig gerestaureerde schouwen.

Drakenbootrace:

Een vast element in de verschillende steden is de Drakenbootrace. Het drakenbootvaren is een eeuwenoude Chinese sport die meer dan tweeduizend jaar geleden als vruchtbaarheidsritueel voor de gewassen is ontstaan. Enkele jaren geleden is de sport overgewaaid naar Europa en het behoort inmiddels tot een van de snelst groeiende sporten ter wereld.

Echte drakenboten met teams van 18 personen per boot gaan de strijd op het water aan. Deze boten zijn ruim 12 meter lang en 1 meter breed. Het drakenbootvaren is een echte teamsport waarbij onderlinge samenwerking essentieel is. Met name het gelijktijdig insteken van de peddels op het ritme van het luide tromgeroffel bepaalt welk team het snelst de finish haalt. Een waar spektakel vol spanning en sensatie!

Kinderattracties:

Kinderen hoeven zich niet te vervelen (maar moeten wel droge kleren meenemen!). Er is namelijk van alles te doen en te vinden op het Baatland. De jeugd kan klimmen, klauteren, springen en nat worden bij de kinderattracties. We hebben een tobbedansbaan, een zwembad met een balk eroverheen en een tarzanbaan waarbij je met een touw over een waterbak heen moet slingeren.

Proef & Ontdek Mooi Hoorn:

Dit is een wandeltocht voor iedereen die Hoorn nog niet zo goed kent. De Hoornse ondernemers nodigen u uit om eens met het uitgebreide winkel- en horeca-aanbod kennis te komen maken. Als extraatje krijgt de wandelaar bij een aantal bedrijven een aardigheidje mee. Op diverse plaatsen in de binnenstad worden de benodigdheden voor deze ontdekkingstocht aan geïnteresseerden uitgedeeld. De zondag is een koopzondag, vrijwel alle winkels in de binnenstad zijn dan geopend.

Badeendjesrace:

Op de zondagmiddag is er wederom de ludieke badeendjesrace. Een aantal goede doelen wordt hiermee gesponsord. Circa 5.000 gele badeendjes worden rond 14.00 uur ter hoogte van de Nieuwendam te water gestort. De badeendjes,alle genummerd, leggen een traject af van enkele honderden meters. De brandweer zorgt voor kunstmatige onderstroming door de grachten zodat de eenden door het water heen 'racen'. De prijsuitreiking volgt om 16.00 uur in de feesttent voorafgaand aan de kinderdisco!

Reaal straattennistoernooi:

Tennisvereniging Hoorn organiseert op de Roode Steen een heus tennistoernooi. Er wordt niet gezocht naar de nieuwe nummer 1 van de wereld maar er kan worden kennisgemaakt met de tennissport. Een professioneel straattennisteam heeft alle materialen beschikbaar voor kinderen die kennis willen maken met de sport. Meedoen is gratis en er zijn leuke prijzen te winnen.

Verteldag i.s.m. Theater het Pakhuis:

Een uniek evenement tijdens een uniek evenement ! De verteldag van theater het Pakhuis gaat haar 4e levensjaar in! Speciaal voor de Westfriese waterweek Hoorn deze editie een verhaal over een Volendamse visser en een verhaal compleet verteld in het Westfries. U kunt genieten van maar liefst 20 optredens voor jong en oud allen geheel gratis toegankelijk. De historische setting waarin de verhalen verteld worden zorgen zeker voor een extra dimensie! Laat u verbazen door klinkende namen zoals onder andere: Rene Groothof, Eric Borrias,Chris Champion, Henk Smits en Walter Roozendaal. De verteldag speelt zich af rondom de Weeshuistuin,Theater het pakhuis en voor de Statenpoort. Kijk voor het volledige programma op www.verteldag.nl

Kortom, een goed gevulde evenementenweek in en om de Hoornse haven, een evenement wat u niet mag missen!

Kijk voor alle informatie op www.westfriesewaterweken.nl