Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* Augustus

Prinses Máxima 24 augustus 2010 aanwezig bij ondertekening financiering microkredieten

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden is, als lid van de Raad voor Microfinanciering, dinsdagochtend 24 augustus aanwezig bij de ondertekening van nieuwe financiering voor microkredieten.

De ondertekening van de nieuwe financieringsovereenkomsten met BNG (Bank Nederlandse Gemeenten), Rabobank, ING en ABN AMRO vindt plaats op het ministerie van Economische Zaken in Den Haag in aanwezigheid van minister mevrouw M.J.A. van der Hoeven.

Onder microfinanciering in Nederland wordt verstaan zowel coaching als krediet tot 35.000 euro. Daardoor kunnen jaarlijks velen de stap zetten om hun ideeën voor het starten van een eigen bedrijf in de praktijk te brengen. Deze groep aspirant-ondernemers konden eerder geen bedrijf beginnen, vanwege een gebrek aan ondernemersvaardigheden en een beperkte toegang tot kapitaal.

Sinds januari 2009 kunnen ondernemers een microkrediet verkrijgen via Qredits. Qredits is een stichting die is opgericht met steun van de banken, waarbij het ministerie van Economische Zaken een bedrag van 15 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld om leningen te kunnen verstrekken. Qredits heeft de afgelopen periode met dit bedrag ruim 800 kredieten verstrekt. De 15 miljoen euro van het ministerie van Economische Zaken is vanwege het hoge aantal succesvolle aanvragen nu vrijwel uitgeput. De nieuwe financiering waarborgt het kunnen blijven verstrekken van kredieten door Qredits. Ook het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft 2,5 miljoen euro geïnvesteerd om te testen of startende ondernemers vanuit een uitkering beter kunnen worden geholpen.

19 augustus 2010

* © RVD