D66

dinsdag 24 augustus 2010

Eurlings bagatelliseert kosten waterschappen

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat waterschappen de afgelopen jaren 166 miljoen euro hebben gestoken in nieuwe hoofdkantoren. D66-Kamerlid Gerard Schouw stelde hierover Kamervragen. Schouw: "Dit is verkwisting van belastinggeld. Ik vind het onverantwoord dat er zulke grote bedragen aan huisvesting worden uitgegeven. Dat de minister vindt dat het allemaal wel meevalt, verbaast mij dan ook zeer."

Formeel

In de uitzending van RTL Nieuws concluderen vastgoeddeskundigen dat de nieuwbouwkosten van vier waterschappen vergelijkbaar zijn met prijzen voor kantoren aan de Amsterdamse Zuidas. De minister geeft in de beantwoording van de vragen aan dat de vergelijking met de Zuidas niet opgaat omdat de grondkosten op de Zuidas hoger zijn. Schouw: "Daar gaat het nou juist niet om: dat de zuivere bouwkosten van waterschappen even hoog zijn, baart mij zorgen. Aan de ene kant stelt Eurlings zich formeel op en zegt hij dat hij er niet over gaat. Aan de andere praat hij goed wat de waterschappen doen. Waarvoor kiest hij nu eigenlijk?"

Vastgoedprojecten

Een aantal waterschappen heeft niet alleen aan huisvesting veel geld besteed. Ook aan kunst en festiviteiten zijn hoge bedragen opgegaan. Schouw wil vervolgvragen gaan stellen om de precieze kosten van huisvesting en andere uitgaven te achterhalen. Schouw: "De waterschappen moeten de waterhuishouding in goede banen leiden, niet de vastgoedsector."