SGP


Problemen bij pensioenen

Voorzitter, korten op de pensioenrechten doet pijn en is in Nederland nog niet eerder op deze schaal voorgekomen. Maar gezien de stijgende levensverwachting, de hoge premies en de financiële beperkingen van veel bedrijven om bij te storten, is er alle reden om voorzichtig te opereren. De SGP-fractie steunt de brief van de minister daarom op hoofdlijnen.

De manier waarop het slechte nieuws naar buiten kwam, verraste mijn fractie wel. Het deed mij aan een spelletje denken wat ik al op de kleuterschool speelde. âIk zie, ik zie wat jij niet ziet, en de kleur isâ¦â Het verschil met dat spelletje van toen is dat men wél vertelde of ik het juiste antwoord had geraden. Minister Donner zei daarentegen: âIk zie, ik zie problemen die jij ook ziet, maar welke pensioenfondsen dat zijn, dàt zeg ik niet.â Door deze handelswijze heeft de minister onnodig veel onrust veroorzaakt. Natuurlijk begrijp ik dat de minister en DNB een wettelijke plicht hebben tot geheimhouding.
* Maar waarom gooide de minister eerst een grote steen in de vijver? Was het niet verstandiger geweest om de communicatie over zoiets gevoeligs eerst af te stemmen met de betreffende pensioenfondsen en het slechte nieuws vervolgens gezamenlijk naar buiten te brengen?
* Of zou het verstandig zijn dat de Minister het recht krijgt de namen van pensioenfondsen zelf openbaar te maken?

RENTESTAND
Voorzitter, de plicht voor pensioenfondsen om verplichtingen contant te maken tegen de dagrente, roept bij velen de vraag op of die rekenrente écht de beste methode is. Mijn fractie deelt die zorg. Hoe kan het dat het internationale bedrijfsleven onder IFRS, waarvan de eisen internationaal worden vastgesteld door zeer vooraanstaande experts en waarbij het uitgangspunt óók voorzichtigheid is, wél van een hogere rekenrente uitgaat? Voorzitter, ik hecht er zeer aan dat de Minister aangeeft waarom de rekenrente voor pensioenen afwijkt van die onder IFRS. Dit is van groot belang aangezien het mogelijk is dat het aantal pensioenfondsen dat in de problemen komt drastisch toeneemt als de rekenrente op korte termijn nog lager wordt.

BESTUUR FONDSEN
Dit neemt niet weg dat ik moeite heb met het beeld dat nu door sommigen wordt geschetst. Alsof pensioenfondsen enkel en alleen door de lage rente in de problemen komen. Het tegendeel is waar. Er is namelijk wél wat aan de hand bij de betreffende fondsen. De pensioenfondsbestuurders hadden ook andere beleidskeuzes kunnen maken, bijvoorbeeld door hun renterisicoâs beter af te dekken en andere beleggingsstrategieën te hanteren. Het werken met de actuele rentestand betekent immers niet dat op iedere dagstand acuut gereageerd hoeft te worden. Bovendien denk ik dat de commotie minder zou zijn als pensioenfondsen helder communiceren dat pensioenen niet welvaartsvast zijn onder alle omstandigheden. Wil de minister zich ervoor inzetten dat pensioenfondsen dat ook daadwerkelijk doen?

De pensioenbestuurders van de nu getroffen fondsen zijn dus vooral zelf verantwoordelijk voor de ontstane situatie. Is het dan niet raar dat deelnemers aan het pensioenfonds wel gekort worden, maar de bestuurders niet? Ziet de Minister het als een goede optie om pensioenfondsbesturen een grotere prikkel te geven in het belang van de deelnemers te handelen door hun inkomen voortaan te koppelen aan de procentuele wijziging van de pensioenen? 14% korting op de pensioenen betekent dan ook een korting van 14% op de salarissen bestuurders. Dat geeft de top pas echt een prikkel om goed op de tent te passen. Of leidt dat juist tot risicoâs omdat men prikkels heeft negatieve gevolgen zolang mogelijk te ontwijken?

GEFASEERDE KORTING?
Voorzitter, tot slot. Voor de korte termijn plukken de gepensioneerden van de betreffende pensioeninstellingen wel heel zure vruchten. Mensen hebben meestal een uitgavenpatroon die zij niet van de één op andere dag kunnen wijzigen. Voor mensen met een klein pensioen wil ik de minister daarom vragen of fasering van de verlaging mogelijk is. Stel dat per 1/1/2011 14% gekort moet worden, kan dan niet beter per
1/1/2011 7% en per 1/1/2012 14,2% gekort worden? Dat geeft hen in ieder geval meer tijd om te anticiperen op deze grote verandering.

Dank u wel!