Terugdringen klimaatveranderingen centraal in VELUX 5 OCEANS

24/08/2010 16:25

VELUX Nederland B.V.

VELUX Groep opnieuw hoofdsponsor van 5 OCEANS

De Meern, 24 augustus 2010. De VELUX 5 OCEANS is één van de meest heroïsche evenementen op zeilgebied. Tijdens deze langste en zwaarste solo zeilrace rond de wereld staan het overwinnen van extreme uitdagingen en het bereiken van buitengewone wedstrijdresultaten centraal. Dezelfde drijvende krachten gelden voor de VELUX Groep, voor de tweede keer hoofdsponsor van de race. Het concept achter het centrale thema "Taking on the Elements" verbindt de wedstrijd aan het milieu en de uitdagingen die de wereld de komende jaren op het gebied van duurzame ontwikkelingen onder ogen moet zien. De VELUX 5 OCEANS is een wereldwijd topsportevenement, dat de mogelijkheid biedt om de boodschap voor het tegengaan van klimaatveranderingen over te brengen.

VELUX 5 OCEANS is binnen de handvol zeilwedstrijden rond de wereld een uniek concept, omdat in geen enkele andere race de schipper alleen in vijf etappes over vijf oceanen sprint, geconfronteerd met alle extremen die de natuur biedt. Dat maakt de 30.000 zeemijlen lange wedstrijd één van de meest opwindende zeilevenementen van de wereld.

Zeilrace raakt kernwaarden VELUX

Daglichtsystemen en solozeilen lijken op het eerste gezicht geen raakvlakken te hebben. Toch zijn de krachten, waarden en aard van de race en zijn schippers verbazingwekkend gelijk aan die van hoofdsponsor VELUX. Beiden leveren een gevecht tegen de elementen en beheersen hen; beiden zijn afhankelijk van de duurzaamheid van hun producten om te overleven en beiden moeten kennis hebben van zonne-energie en deze benutten. Als fabrikant van daglichtsystemen houdt de VELUX Groep zich bezig met innovatieve ontwikkelingen om met de onbegrensde energie van de zon, de voordelen van daglicht en frisse lucht binnenshuis te brengen. "Aangezien mensen tot wel 90 procent van hun leven binnen gebouwen doorbrengen en 30 procent van de gebouwen een slecht binnenklimaat heeft, is het creëren van een aangenaam en gezond binnenklimaat essentieel", aldus Michel Sombroek, Algemeen Directeur van VELUX Nederland B.V.

Taking on the Elements

Met als centrale thema "Taking on the Elements" staat de VELUX 5 OCEANS meer dan ooit in het teken van duurzaamheid. VELUX onderschrijft als hoofdsponsor van het zeilevenement haar duurzame identiteit. "Wij zijn zeer verheugd dat duurzaamheid een belangrijk onderdeel is van deze wedstrijd, aangezien de VELUX Groep zeer verbonden is met dit thema. Zo promoten wij nadrukkelijk de Active House principes. Volgens ons hoeven gebouwen helemaal geen energieverbruikers te zijn, maar kunnen ze zelfs energie produceren. Daarnaast hebben wij als doelstelling dat onze eigen totale wereldwijde C02-uitstoot in 2020 met 50% gereduceerd dient te zijn", aldus Sombroek. "En VELUX 5 OCEANS heeft als wereldwijd topsportevenement de mogelijkheid om de boodschap over het tegengaan van klimaatveranderingen over te brengen."

Klimaatneutraal concepthuis

Tijdens het feestelijke weekend van de start in La Rochelle presenteert de VELUX Groep onder andere het VELUX Huis. Dit is een klimaatneutrale conceptwoning gebouwd volgens de Active House principes. Het huis richt zich op de best mogelijk balans tussen energie-efficiëntie, binnenklimaat en omgeving, met als belangrijkste voordelen het klimaat, de economie en de gezondheid van de bewoners.

Daarnaast vindt op zaterdag de prijsuitreiking van de International VELUX Award (IVA) 2010 voor architectuurstudenten plaats. Met als thema "Light of Tomorrow" zijn studenten wereldwijd de uitdaging aangegaan om daglicht op een open en experimentele manier toe te passen in de gebouwde omgeving. De Award is bedoeld als aanmoediging om daglicht te integreren in hun architectonische en duurzame ontwerp, die rekening houdt met het binnenklimaat en de interactie tussen het gebouw en het milieu.

Duurzame organisatie

Ook de organisator van de wedstrijd Clipper Ventures heeft speciaal voor deze editie van de VELUX 5 OCEANS de nieuwe duurzame Eco 60 Klasse geïntroduceerd. Eén van de ambities van de zeilers is om de race te voltooien zonder fossiele brandstoffen te gebruiken. Ook tijdens de race zullen de schippers betrokken zijn bij duurzame activiteiten. Daarnaast ambieert start- en finishplaats La Rochelle één van Frankrijks groenste steden te zijn.

Wedstrijd real-time volgen

De start van de VELUX 5 OCEANS zal plaatsvinden op 17 oktober 2010. De zeilers worden daarna gevolgd op hun tocht langs Kaapstad (Zuid-Afrika), Wellington (Nieuw-Zeeland), Salvador (Brazilië), Charleston (VS) en terug naar startplaats La Rochelle (Frankrijk). Een complexe structuur voor het genereren van content staat volledig tot de beschikking van allerlei media, zoals online communicatie, beeldmateriaal en filmbeelden, voor online, televisie, radio en printmedia. De zeiljachten zullen worden uitgerust met verschillende camera's, waarmee zij wekelijkse videorapporten zullen verzenden. Ook wordt de hele vloot real-time gevolgd, voor zowel hun veiligheid als up-to-date voortgangsverslagen van de wedstrijd. Daarnaast zullen de zeilers contact houden met volgers van de wedstrijd via Social Media als Twitter en Facebook. Om deze aanzienlijke hoeveelheid informatie in goede banen te leiden wordt vlak voor de start van de race een nieuwe website gelanceerd.


---

Over VELUX 5 OCEANS: The Ultimate Solo Challenge

De VELUX 5 OCEANS is de oudste solo zeilrace rond de wereld. Sinds 1982 vindt het iedere vier jaar plaats, eerder onder de naam BOC Challenge en Around Alone. Het is het langste en zwaarste sportevenement voor een individuele sporter ter wereld. Het aantal mensen dat de Mount Everest heeft beklommen of een reis naar de maan heeft gemaakt, overtreft ruim diegenen die alleen de wereld over hebben gevaren. De VELUX 5 OCEANS bestaat uit een reeks van vijf sprints binnen een marathonwedstrijd rond de wereld, waarbij de deelnemers onder hoge druk over de oceanen zeilen.

Gedurende de 30.000 zeemijlen lange wedstrijd, doorkruisen de schippers in hun eentje de vijf oceanen en worden geconfronteerd met alle extremen die de natuur biedt. De VELUX 5 OCEANS zal plaatsvinden van 17 oktober 2010 tot juni 2011 en beloofd een wereldwijd publiek te bereiken, wanneer de spectaculaire verhalen live worden gevolgd via televisie, radio, tijdschriften, internet en mobiele technologie. Kijk voor meer informatie op www.velux5oceans.com.

Over de VELUX Groep

De VELUX Groep zorgt voor een aangenamere leefomgeving onder het dak door deze te voorzien van daglicht en frisse lucht. Naast een ruim aanbod van dakramen en daglichtsystemen voor hellende daken biedt het VELUX productprogramma oplossingen voor platte daken. Het assortiment van de Groep bestaat bovendien uit vele typen raamdecoratie, buitenzonweringen, rolluiken, op afstand bedienbare intelligente producten, producten aangestuurd door zonne-energie en zonnecollectoren.

De VELUX Groep investeert uitgebreid in producten die een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van energieverbruik in gebouwen. In zes modelwoningen in het Model Home 2020 project wordt concreet getoond hoe gebouwen energieneutraal en energieproducerend kunnen worden gebouwd met gebruik van daglicht en behoud van een comfortabel binnenklimaat. De VELUX Groep bezit productievestigingen in elf landen, verkoopmaatschappijen in bijna veertig landen en is één van de sterkste merken in de wereldwijde sector bouwmaterialen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, onderdeel van de VKR Holding A/S. Kijk voor meer informatie op www.velux.nl/5oceans.





http://www.velux.nl/5oceans