Ministerie van Defensie

Zoekactie met helikopters boven Noordzee

24 augustus 2010, 16.18 uur

Meerdere Lynx helikopters van het Defensie Helikopter Commando zijn gisteren ingezet voor een zoekactie naar een vermist bemanningslid van een tanker. `s Morgens kwam een verzoek binnen van Kustwachtcentrum Den Helder om naar de drenkeling op de Noordzee te zoeken.

De opvarende van de Sichem Contester werd omstreeks 9:00 uur vermist. Het schip varend onder de Singaporese vlag, bevond zich op dat moment circa 120 kilometer ten noordwesten van Den Helder.

Aflossing

Na 4 uur zoeken, met tussentijds bijtanken op een boorplatform, werd het toestel afgelost door een andere Lynx. Uiteindelijk zette Defensie nog een derde helikopter van dit type in om de persoon op te sporen.

De zoekactie waaraan ook 2 vliegtuigen van de kustwacht deelnamen werd in de avond gestaakt. Om 21:40 uur keerde de Lynx terug op Maritiem Vliegkamp De Kooy (MVKK).

Paraat

Lynx helikopters van MVKK en AB-412 helikopters van Vliegbasis Leeuwarden, staan onafgebroken paraat voor reddingsacties. De helikopters maken deel uit van het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht.