Gemeente Someren


Dunning in het bos rondom het Keelven

Afgelopen week is er gestart met de zogeheten dunning (houtoogst) in de bossen rondom het Keelven.

Deze werkzaamheden hebben als doel dat het bos zich in de komende jaren op natuurlijke wijze kan verjongen en dat er meer structuur en variatie in het bos komt. Door het uitvoeren van een dunning wordt plaats gemaakt voor kruiden, struiken, jonge bomen en oudere bomen. Er ontstaan afwisselingen in hoog en laag en dichte en meer open delen, wat het gebied aantrekkelijker maakt voor verschillende planten en dieren.

Werk in uitvoering

De werkzaamheden zijn inmiddels gestart en zullen tot half december duren. Bij de uitvoering van de bosbeheermaatregelen wordt gewerkt volgens de Gedragscode zorgvuldig bosbeheer. Hiermee worden onder meer roofvogelnesten, spechten(nest) bomen, mierennesten, holen en zeldzame flora ontzien.

De Amerikaanse eik

De gemeente Someren streeft naar zowel een meer natuurlijker bos, als naar behoud en ontwikkeling van de recreatieve aantrekkelijkheid in de Somerense bossen. Deze twee zaken zijn bepalend voor de mate waarin de Amerikaanse eiken worden gedund.

Om het aandeel inheemse loofsoorten omhoog te brengen wordt er een aantal Amerikaanse eiken geoogst. De Amerikaanse eik verspreidt zich namelijk snel, waardoor die de natuurlijke vestiging en ontwikkeling van boomsoorten die hier thuishoren (inlandse eik, berk en beuk) belemmert. De dunning van Amerikaanse eiken maakt de natuurlijke vestiging van houtsoorten weer mogelijk.

Met name aan de oostzijde van het werkgebied is de hoofdboomsoort op de bospercelen Amerikaanse eik. Op deze percelen worden de mooiste exemplaren van de Amerikaanse eik behouden. Op de overige percelen verdwijnt her en der ook een aantal Amerikaanse eiken, maar blijft eveneens een deel gehandhaafd. Hiermee houdt de gemeente de recreatieve aantrekkelijkheid van het bos in stand.
Laatst gewijzigd: 24 augustus 2010

---