Provincie Utrecht

Ander nieuws uit de GS vergadering van 24 augustus 2010

Uit de vergadering van 24 augustus: Watergerelateerde infrastructuur

Elk jaar organiseert Probouw een studiereis. Dit jaar is het onderwerp watergerelateerde infrastructuur. De toegenomen kennis over verdrogingsbestrijding zal naar voren komen in de bezoeken aan verschillende projecten in Lissabon. Alle projecten hebben raakvlak met water en ruimtelijke/stedelijke ontwikkeling. Gedeputeerde Binnenkamp zal vanuit de provincie Utrecht deelnemen aan de studiereis.

Voor persinformatie: marlies.verhoef@provincie-utrecht.nl, (030) 258 20 07/06 - 18 30 04 72

Aanpassing bebouwingscontour voor realisering nieuwe gemeentekantoor Doorn

De bebouwingscontour van de kern Doorn van de gemeente Utrechtse Heuvelrug wordt in geringe mate aangepast om de realisering van een nieuw gemeentekantoor te kunnen realiseren. Aan de westzijde van het plangebied wordt een bestaande bouwmogelijkheid niet langer voor bebouwing benut. Door deze aanpassing van de bebouwingscontour wordt het bebouwde oppervlak per saldo niet vergroot en is er winst voor de Ecologische Hoofstructuur ( EHS). De Statencommissie RGW moet de contouraanpassing nog goedkeuren.

Voor persinformatie: pauline.bredt@provincie-utrecht.nl, (030) 258 32 07/06 - 22 16 11 18

Provincie Utrecht lid van Stichting Climate Innovations

Provincie Utrecht werkt met verschillende organisatie in Europa samen in het Climate KIC, een kennis- en innovatiegemeenschap. Het Climate KIC wil oplossingen creëren voor een duurzame en aantrekkelijke toekomst van Europa. Dit gebeurt door onderwijs-, onderzoek- en innovatieactiviteiten over te brengen naar bedrijfsleven. In Climate KIC werken in de zgn. "Nederlandse node" de Universiteit Utrecht, TU Delft en Wageningen UR samen met TNO, Deltares, de stadhavens Rotterdam en de provincie Utrecht. Van het Nederlandse bedrijfsleven doen Shell, DSM en Schiphol mee. Nederland zal in het internationale consortium vooral leidend zijn op het gebied van watermanagement, duurzame productiesystemen en klimaatneutrale steden. De zeven partijen die verenigd zijn in de zgn. "Nederlandse node", hebben besloten een stichting op te richten, Stichting Climate Innovations. Gedeputeerde Staten hebben besloten lid te worden en toestemming te vragen aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Voor persinformatie: doron.verstraelen@provincie-utrecht.nl, (030) 258 21 22/06 - 21 12 45 54

Bankreglement kredietbank Utrecht goedgekeurd

Gedeputeerde Staten (GS) hebben het Bankreglement kredietbank Utrecht met bijbehorende beleidsregels goedgekeurd en daarover een brief gestuurd naar het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Utrecht. Op grond van de Wet op het financieel toezicht ( Wft) dient het bankreglement te worden goedgekeurd door GS.

Voor persinformatie: eva.de.vroome@provincie-utrecht.nl, (030) 258 22 49/06 - 12 67 13 42

Lokale uitwerking crisisbeheersingsplan Eemnes goedgekeurd

Gedeputeerde Staten hebben de lokale uitwerking van het regionaal crisisbeheersingsplan van de gemeente Eemnes goedgekeurd. Eerder dit jaar werden de lokale uitwerkingen van de andere 28 gemeenten goedgekeurd.

Voor persinformatie: eva.de.vroome@provincie-utrecht.nl, (030) 258 22 49/06 - 12 67 13 42

Mogelijke uitbreiding OV tussen Amersfoort, Leusden en Utrecht

Onder voorbehoud van financiële dekking uit VERDER* hebben Gedeputeerde Staten op 24 augustus 2010 besloten akkoord te gaan met een nieuwe busverbinding tussen Leusden en Amersfoort/Noord. Doel van deze nieuwe verbinding is het realiseren van een snelle en betrouwbare verbinding voor met name woon/werk-verkeer en ontlasting van de verkeersdruk op de A28-ring Amersfoort.
Een tweede akkoord betreft een uitbreiding van de spitsverbinding Amersfoort/Leusden-Utrecht De Uithof met extra ritten waardoor de verbinding aantrekkelijker wordt voor forenzen.


*In VERDER werken overheden uit de regio Utrecht en het Rijk samen aan mobiliteitsoplossingen in Midden-Nederland. Voor meer informatie kijk op www.ikgaverder.nl

Voor persinformatie:
jolande.havenaar-uringa@provincie-utrecht.nl, (030) 258 29 97/21 11 78 64

De provincie Utrecht wordt lid van het Europese netwerk IMPEL

De provincie Utrecht wordt lid van het Europese netwerk IMPEL. IMPEL is het Europese Netwerk voor de implementatie en handhaving van milieuregelgeving. Het is een internationale non-profit vereniging van milieu-instanties in de lidstaten en kandidaat-lidstaten van de Europese Unie en EEA ( European Economic Area) landen. Het netwerk zet zich in voor een effectievere uitvoering van milieuwetgeving, door o.a. kennisuitwisseling, voorlichting, delen van instrumenten, samenwerking en feedback aan de Europese wetgever. Deelname aan dit netwerk zal de Europese dimensie van het handhavingsbeleid versterken door de concrete mogelijkheden die dit netwerk biedt op het gebied van projectontwikkeling en kennisuitwisseling met andere Europese regio's.

Voor persinformatie: doron.verstraelen@provincie-utrecht.nl, (030) 258 21 22/06 - 21 12 45 54

Beantwoording Statenvragen GroenLinks over bouwvergunning Rhenen

Gedeputeerde Staten (GS) hebben de Statenvragen van de fractie van GroenLinks beantwoord over de herbouw van een schuur annex paardenstal aan de Bergweg in de gemeente Rhenen. Hierin geven GS aan dat zij geen aanleiding zien zich in de zaak te mengen, danwel hier gezamenlijk in op te trekken met de VROM-inspectie.

Voor persinformatie: pauline.bredt@provincie-utrecht.nl, (030) 258 32 07/06 - 22 16 11 18

Provinciale bijdrage voor Almere Oost

De provincie Utrecht is samen met haar partners uit het Noordvleugel-Utrecht gebied (NV-Utrecht) betrokken bij de schaalsprong van Almere voor de ontwikkeling van een groot aantal woningen om de verstedelijkingsdruk op het Utrechtse te verminderen. Aan de verdere ontwikkeling van ondermeer Almere Oost (Almere Oosterwold) zijn kosten verbonden. Gedeputeerde Staten hebben besloten maximaal 130.000 euro bij te dragen.

Voor persinformatie: pauline.bredt@provincie-utrecht.nl, (030) 258 32 07/06 - 22 16 11 18

Aangepaste beleidsregels plattelandsontwikkeling

Gedeputeerde Staten hebben de aangepaste beleidsregels voor plattelandsontwikkeling (POP) vastgesteld. De aanpassingen hebben ondermeer betrekking op de randvoorwaarden voor goede landbouwpraktijk en administratieve-, rapportage- en communicatieverplichtingen.

Voor persinformatie: pauline.bredt@provincie-utrecht.nl, (030) 258 32 07/06 - 22 16 11 18

Heeft u een algemene vraag, neem dan contact op via: info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11