Rechtbank Arnhem


Beroepen ongegrond rond uittreding gemeente Montferland uit werkvoorzieningschap

Arnhem, 24 augustus - Beroepen van zowel Presikhaaf Bedrijven als de gemeente Montferland over de hoogte van de uittredingssom in verband met de uittreding van de gemeente Montferland uit het werkvoorzieningschap ongegrond verklaard.

De gemeente Montferland is ontstaan door een fusie van de gemeenten Bergh en Didam. De nieuwe fusiegemeente koos ervoor om voor de sociale werkvoorziening alleen deel te nemen aan WEDEO, waar Bergh al aan deelnam. Presikhaaf Bedrijven (officiële naam: het openbaar lichaam Werkvoorziening Midden-Gelderland), waar Didam aan deelnam, bepaalde vervolgens dat Montferland een uittredingssom verschuldigd was van 4,5 miljoen euro. Montferland heeft hiertegen administratief beroep ingesteld bij de provincie Gelderland. De provincie heeft de uittredingssom van Montferland bepaald op ⬠184.000 en daarmee een streep gezet door de 4,5 miljoen euro die Presikhaaf Bedrijven wilde zien. Daarnaast traden per 1 maart 2008 22 Didamse werknemers die werkzaam waren in de groenvoorziening direct bij Presikhaaf Bedrijven uit dienst en gingen over naar WEDEO. De provincie heeft bepaald dat Montferland in verband daarmee ⬠542.000 moet betalen. Zowel Presikhaaf Bedrijven als het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Montferland en de gemeente Montferland hebben hiertegen beroep ingesteld bij de rechtbank. Presikhaaf Bedrijven vond beide door de provincie vastgesteld bedragen te laag. Montferland was het niet eens met het bedrag van ⬠542.000.

De rechtbank heeft geoordeeld dat uitgangspunten van de provincie bij de berekening van deze bedragen juist zijn. Dit betekent dat Presikhaaf Bedrijven geen recht heeft op een uittredingssom van 4,5 miljoen euro en dat Montferland de door de provincie vastgestelde bedragen moet betalen aan Presikhaaf Bedrijven.

Tegen de uitspraak van de rechtbank is hoger beroep mogelijk bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 24 augustus 2010 Naar boven