Universiteit Leiden

Amerikaanse erkenning voor geneesmiddel van to-BBB

To-BBB, gevestigd op het Bio Science Park, heeft in de Verenigde Staten de Orphan Drug Status gekregen voor het middel 2B3-101. In de pre-klinische fase van het onderzoek heeft dit middel bewezen de bloed-hersenbarrière te kunnen doorbreken, van belang bij de behandeling van hersentumoren.

To-BBB, gevestigd op het Bio Science Park, heeft in de Verenigde Staten de Orphan Drug Status gekregen voor het middel 2B3-101. In de pre-klinische fase van het onderzoek heeft dit middel bewezen de bloed-hersenbarrière te kunnen doorbreken, van belang bij de behandeling van hersentumoren.

Bescherming

Onder ons schedeldak bevindt zich een beschermingsconstructie tussen de bloedvaten in de hersenen en de hersenen zelf. Die wordt de bloed-hersenbarrière genoemd. Deze barrière bestaat uit nauw aaneengesloten endotheelcellen waarmee de kleinste bloedvaten â haarvaten ofwel capillairen - in het centraal zenuwstelsel zijn bekleed. Deze cellen laten maar een beperkt aantal stoffen hun membranen passeren.

Nadeel

De beschermingsconstructie is er om beschadiging van de fragiele hersenen vanuit het bloed te voorkomen maar maakt het moeilijk primaire of secundaire kwaadaardige tumoren in het hersengebied te behandelen. Secundaire tumoren kunnen onder meer als gevolg van uitzaaiingen van borstkanker ontstaan.

Transportmiddel

To-BBB denkt nu een technologie in handen te hebben die kan fungeren als transportmiddel voor kankerbestrijders zoals die in chemokuren worden toegediend: in de preklinische fase lukte het in proefmodellen het kankerbestrijdingsmiddel doxorubicine beter in de hersenen te krijgen met de technologie als carrier.

Zelf ontwikkelen en samenwerken

To-BBB gaat zelf het medicijn 2B3-101 ontwikkelen dat de carrier-technologie en doxorubicine â dat inmiddels vrij van patent op de markt is - combineert. Om andere middelen te combineren met de technologie heeft to-BBB samenwerking gezocht met negen farmaceutische bedrijven.

Patiëntenonderzoek

De erkenning als Orphan Drug door de Food and Drug Administration (FDA) is een belangrijke stap in de ontwikkeling van een nieuw medicijn. De Orphan Status is in het leven geroepen om onderzoek naar medicijnen tegen minder voorkomende ziektes te stimuleren. De erkenning gaat samen met snellere acceptatieprocedures, belastingvoordelen, een tegemoetkoming in de ontwikkelingskosten en ondersteuning bij het ontwerp van een protocol voor de klinische fase van het onderzoek. Met de erkenning is de weg vrij voor patiëntenonderzoek.

Exclusieve marketingrechten

Als 2B3-101 wordt erkend voor de behandeling van glioma â primaire kanker in de hersenen â krijgt to-BBB ook voor zeven jaar exclusief de marketingrechten in de Verenigde Staten.

Eerder oordeelde ook het Committee for Orphan Medicinal Products (COMP) van de Europese Unie positief over 2B3-101.

(23 augustus 2010/to-BBB/Corine Hendriks)