Ingezonden persbericht


Persbericht

24 augustus 2010

Opvoeden in 2010: een stressklus

J/M onderzoek: Ouders hebben faalangst

Bijna alle ouders (88 procent) vinden het ouderschap vermoeiend en ervaren het als stressvol. Ze hebben regelmatig het gevoel het niet goed te doen. Een derde denkt zelfs ronduit tekort te schieten. De angst voor mislukking maakt ouders faalangstig en overbezorgd. 'Opvoeden is een doorlopend examen geworden,' zegt J/M-onderzoeksredacteur Anne Elzinga.

Dit blijkt uit een representatief onderzoek onder bijna 600 ouders met tenminste één schoolgaand kind in het primair of voortgezet onderwijs, uitgevoerd door bureau Team Vier in opdracht van het maandblad J/M voor Ouders en gepubliceerd in het septembernummer dat op woensdag 25 augustus verschijnt.

Ouders dichten zichzelf grote invloed toe op het zelfvertrouwen van hun kinderen (94%), hun psychische (87%) en lichamelijke (84%) gezondheid, schoolcarrière (69%) en maatschappelijk succes (60%). Deze verantwoordelijkheid weegt zwaar, want de overtuiging dat een kind maakbaar is, betekent ook dat je het faliekant fout kunt doen. Je kunt je daarom echt niet met een zesje van het ouderschap afmaken, aldus vier op de vijf ouders.

Ouders beschermen hun kind goed, zeggen ze, soms zelfs té goed. Maar àndere ouders maken zich pas echt schuldig aan overbescherming. Die zijn te vaak slaaf van hun eigen kind. Vier op de tien vinden zelfs dat veel ouders hun kroost opvoeden tot onzelfstandige watjes.

'We moeten uitkijken dat we niet verworden tot hyperouders,' concludeert Anne Elzinga. 'De meest sprekende indicatie hiervoor is wel de gigantische toename van het aantal ouders dat zich zorgen maakt over het gedrag of de ontwikkeling van zijn kind: van 58 procent in 2007 naar 72 procent nu.'

----------



Ingezonden persbericht