Belgische Federale Overheid


Steven Vanackere over de aanvallen tegen de burgerbevolking in Oost-Congo

Datum: 24 augustus 2010

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere heeft met verontwaardiging kennis genomen van de berichten over aanvallen op de bevolking in Oost-Congo op de as Kibua-Empofi, in de streek rond Walikale. De Minister veroordeelt deze barbaarse aanval die systematisch burgers viseerde en gepaard ging met verkrachtingen van een grote groep vrouwen.

Steven Vanackere pleit voor een grondig onderzoek naar deze misdaden. De minister vraagt ook aan MONUSCO om na te gaan waarom de UNO blauwhelmen - ontplooid in een kamp op een dertigtal kilometer van de feiten - niet zijn kunnen tussenkomen om dit meerdere dagen aanhoudend geweld te helpen stoppen.

De strijd tegen seksueel geweld in Oost-Congo blijft voor België een prioriteit: met het oog op deze strijd draagt ons land via meerdere kanalen concreet bij tot de actie op het terrein tegen deze vorm van geweldpleging. België blijft ook overtuigd van de toegevoegde waarde van een verdere aanwezigheid van blauwhelmen in Oost-Congo en pleit voor een actief optreden van MONUSCO met het oog op de bescherming van de burgerbevolking in overeenstemming met het mandaat van deze vredesmacht. Minister Vanackere heeft die bezorgdheid nog pas vorige week uitgedrukt tijdens zijn onderhoud met VN Secretaris-generaal Ban Ki-Moon in New York.