Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Extra maatregelen Provincie voor koopstarters
Nieuwe verdeling krediet startersleningen

Gedeputeerde Staten willen een nieuwe verdeling van geld voor de zogeheten startersregeling. Dit is een fonds in 19 Limburgse gemeenten om koopstarters op de huizenmarkt met een smalle beurs aan een huis te helpen. Een herverdeling biedt de mogelijkheid om middelen daar ter beschikking te stellen waar deze nodig zijn.

Door de kredietcrisis doen in sommige Limburgse gemeenten veel meer nieuwkomers op de woningmarkt een beroep op dit fonds. In deze gemeenten komt de bodem van het fonds in zicht terwijl er in andere gemeenten niet of nauwelijks gebruik van wordt gemaakt. De aan deze gemeente toegekende trekkingsrechten worden hier deels niet benut.

Zo blijkt dat er tot nu toe zeker een paar ton aan provinciale middelen op de plank blijft liggen omdat enkele gemeenten gestopt zijn met de startersregeling of omdat zij de toegekende middelen niet benutten. Het is de bedoeling dat deze middelen ter beschikking komen in gemeenten waar wel veel vraag is naar startersleningen.

Het fonds bestaat overigens sinds 2006. Landelijk zijn er al 9000 koopstarters mee geholpen, waarvan circa 250 in Limburg. Eind mei van dit jaar kwam de starterslening op losse schroeven te staan. Toen maakte het ministerie van VROM bekend dat het budget op is. De rijksbijdrage van 50% voor de starterslening kwam daarmee te vervallen. De Provincie Limburg heeft daar onmiddellijk op gereageerd door voortaan 50% van elke lening te financieren. Gemeenten financieren de andere helft. Hierdoor kunnen tientallen nieuwe aanvragen uit Limburg toch worden gehonoreerd.

Om te voorkomen dat het fonds te snel leeg raakt willen GS een herverdeling van middelen toepassen. Zo nodig kunnen ook nog extra middelen worden ingezet. Om die reden wordt in de komende weken geïnventariseerd welke deelnemende gemeenten nog gebruik van het fonds willen maken en hoeveel extra geld zij nodig hebben. Voor 1 oktober moeten de gemeenten antwoord geven op die vraag. Daarna zal het College van Gedeputeerde Staten een voorstel doen aan Provinciale Staten over deze de herverdeling.

Aanvragers moeten er overigens rekening mee houden dat de regeling vanaf 1 november drie weken wordt stil gelegd. Er kunnen dan geen leningen worden verstrekt. In die periode zal het Limburgs Parlement hierover een besluit nemen. Vervolgens kunnen gemeenten waar veel koopstarters zich vestigen, beschikken over opnieuw gevulde fondsen. De aanvragen zullen dan met terugwerkende kracht worden afgehandeld.

Meer informatie over de startersregeling kunt u vinden in de brochure Impulsplan Starters een eigen Thuis PDF-document .

24-8-2010 15:59