Nederlandse Klokkenspel-Vereniging kent nieuwe statuten


AMERSFOORT, 20100824 -- Naar verwachting zal binnenkort de website van de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging (NKV, opgericht 20 juni 1918) worden aangepast. Dit is een heuglijk feit, want dan worden de oude statuten en het huishoudelijk reglement, die jarenlang het bestuur voor grote problemen met betrekking tot de beroepspraktijk stelden, vervangen door nieuwe regels en afspraken.

Kende de vereniging vroeger drie soorten leden, namelijk gewone leden, buitengewone leden en ereleden, het huidige bestuur heeft gemeend daar een vierde groep bij te moeten plaatsen, namelijk die van de beiaardiers. Deze groep musici wordt vervolgens weer in tweeën verdeeld: beiaardiers met en zonder vaste bespeling. De beiaardiers met vast werk houden vanzelfsprekend hun stem binnen de vereniging. De beiaardiers zonder vaste bespeling (dikwijls studenten, oud-beiaardiers maar ook werkzoekende beiaardiers inclusief diploma) zullen niet meer worden toegelaten op de voor de geregistreerde beiaardiers bedoelde vergaderingen. Uiteraard hebben ze nog wel recht van spreken binnen de vereniging - dit zou werkelijk te dol voor woorden zijn - maar niet meer bij de door de vakbroeders bijeengeroepen bijeenkomsten over de beroepspraktijk.

Aan de jarenlange solidariteit onder beiaardiers lijkt een einde te zijn gekomen door deze tweedeling, maar dit is slechts schijn. Aangezien statuten en reglementen enkel gelezen worden door mensen die niet weten wat ze met hun vrije tijd aan moeten en er naar verwachting van de voorzitter, dhr. Gideon Bodden, voorlopig vermoedelijk toch geen extra bijeenkomsten zullen worden gepland, zal binnen de Nederlandse muziekcultuur hier geen haan naar kraaien. De nieuwe statuten (die ongetwijfeld binnenkort op de website van de NKV zullen prijken) zijn in een algemene ledenvergadering op de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort op 26 april jl. bekrachtigd.

Henk Veldman
beiaardier te Middelstum, Raalte en Rhenen

Edition Pors