Cinemien

Amsterdam, 20 augustus 2010

Margarethe von Trotta in Nederland

De beroemde Duitse regisseur Margarethe von Trotta komt aankomende week naar Nederland ter promotie van haar nieuwste film VISION - HET LEVEN VAN HILDEGARD VON BINGEN.

Ter promotie van de Nederlandse release van VISION - HET LEVEN VAN HILDEGARD VON BINGEN is Margarethe von Trotta op 24 en 25 augustus in Nederland. In deze film maakte Von Bingen een boeiend portret van een belangrijk historisch personage.

Fassbinder

Margarethe von Trotta (1942) wordt ook wel de grand dame van de Duitse cinema genoemd. Na actrice te zijn geweest in films van regisseurs als Fassbinder en Schlöndorff, trouwde zij in 1971 met Volker Schlöndorff en maakte zij een paar jaar later haar eerste speelfilm. Haar doorbraak was DIE VERLORENE EHRE DER KATHARINA BLUM (1975), die ze samen met Schlöndorff maakte. Andere bekende films zijn o.a. DIE BLEIERNE ZEIT (1981) maakte zij ROSENSTRASSE (2003).

Hildegard von Bingen

Net zoals in veel van haar vorige films maakt Von Trotta in VISION - HET LEVEN VAN HILDEGARD VON BINGEN gebruik van een een prominent vrouwelijk personage. Von Bingen was niet alleen een Middeleeuwse abdis, die de katholieke kerk van binnenuit op revolutionaire wijze hervormde, maar ook dichter, dokter, componist en wetenschapper. In Duitsland wordt zij gezien als belangrijk historisch personage (een paar jaar geleden prijkte haar portret nog op een Duitse postzegel), regelmatig worden er reizen naar plekken uit Von Bingens leven georganiseerd en staat haar leven en werk centraal op congressen over geneeskunde, wetenschap en religie.

Nederlandse release

VISION - HET LEVEN VAN HILDEGARD VON BINGEN draait vanaf 2 september in de Nederlandse bioscopen.

Er zijn nog enkele plekken voor interviews met Von Trotta vrij.



Cinemien